‘Oerael ûs nocht’ bij kaatsen

11 juli 2007 om 00:00 Nieuws

Ype Bonnema begon met kaatsen in zijn geboorteplaats Dronrijp toen hij een jaar of zes, zeven was. Kaatsvereniging Sjirk de Wal is met bijna 115 jaar één van de oudste kaatsverenigingen van Friesland. ,,Ik ben bij de welpen begonnen. Dat doet iedereen. Niet in plaats van het voetballen. Kaatsen is naast voetbal de tweede sport. Het sluit naadloos aan bij het voetballen. Kaatsen doe je met name in het zomerseizoen, van april tot september. Ik deed ook kaatsen naast het voetbal. Met het kaatsen groei je door en kom je steeds in oudere categorieën. Tot en met de jongens, dan ben je vijftien, zestien jaar.”

Ype Bonnema: ‘Bij de welpen ben ik begonnen’ EDE - Als je als volbloed Fries in Ede komt wonen is het moeilijk om je favoriete sport kaatsen te beoefenen. Een sport overigens, die lang niet iedere Fries kent. Alleen in het noordwesten van het Heitelân wordt het kaatsen beoefend. De liefde, Sandra, bracht Ype Bonnema in Ede. Het ging ten koste van z’n andere liefde, kaatsen. Die sport beoefent Bonnema nu al weer vijf jaar in Wageningen bij kaatsvereniging De Veluwezoom.

door Jan de Boer

De overgang naar de junioren is volgens Ype Bonnema een vrij grote stap. ,,De juniorengroep loopt van zeventien tot eenentwintig jaar. Als je dan niet echt als jongen uit de kluiten gewassen bent, verzuip je als het ware. Die categorie heb ik door mijn studie een klein beetje overgeslagen. Dan krijg je wat andere interesses. Tussendoor deed ik het kaatsen nog wat voor de lol.”

Toen de rasechte Fries zich in Ede vestigde kwam hij er achter dat hij in Wageningen bij kaatsvereniging De Veluwezoom kon kaatsen. ,,Ik heb me daar meteen opgegeven. En heb de kaatshandschoen weer uit de wilgen gehaald. Ik speel daar al weer een jaar of vijf. In Wageningen zijn iets van vijfentwintig betalende leden. Velen betalen omdat zij vinden dat de kaatsvereniging in leven moet blijven. Op dit moment hebben we tien, twaalf actieve leden, die trainen en wedstrijden spelen.”

Het niveau van het ledenbestand is heel divers. Eén lid Willem Rienks is geselecteerd eersteklasser en speelt ook elders. ,,Per jaar hebben we een paar ledenwedstrijden per jaar. En traditioneel proberen we rondom Koninginnedag de ‘oerael ûs nocht’ partijen te houden. Dat organiseren we al vanaf 1973, het jaar dat de club is opgericht. Oorspronkelijk is de club vanuit de studenten opgericht. Als je naar het ledenbestand kijkt, zijn het nu oud-studenten en studenten. Een nadeel is dat de studenten vaak zomers naar huis gaan. Ons seizoen is altijd een beetje opgesplitst.”

De leden zijn allemaal Friezen. Fries is ook de voertaal. Hollanders zijn welkom. Maar het blijkt voor hen lastig te zijn. ,,Buiten Friesland zijn er maar zeven kaatsverenigingen. In Hank Dussen was het een hype. Maar die is weer voorbij en je ziet de club weer terugvallen op de Friese basis. Kaatsen blijft een Friese sport. Het is altijd moeilijk om het kaatsen uit te leggen aan mensen die het niet kennen. Het wordt vaak vergeleken met klootschieten.”

Wie wat van kaatsen wil leren moet rond 1 augustus naar Studio Sport kijken. De leden van De Veluwezoom trainen op dinsdag- en donderdagavond bij korfbalvereniging Vada in Wageningen. ,,We spelen puur uit liefhebberij. Niet om de eer, om gezellig met elkaar te kaatsen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie