Onderzoek naar aula’s dorpen

11 juli 2007 om 00:00 Nieuws

De SGP-fractie dringt al jaren aan op beter onderhoud aan de aula’s bij de begraafplaatsen. Dit werd volgens Pluimers wel toegezegd, maar niet goed uitgevoerd. Daarom kwam hij met de motie. ,,De wethouder zegt steeds dat er weinig gebruik wordt gemaakt van de aula’s. Dat komt omdat het aanbod niet goed is.” Volgens hem zou er veel meer gebruik van worden gemaakt, als de aula’s worden verbeterd. ,,Nu kunnen er dertig mensen in de aula’s en staat de kist er tussen. Er zou eigenlijk een aparte kamer voor de kist moeten komen.” Deze wens hoort hij van veel begrafenisondernemers. ,,Bij hun komen veel vragen van mensen waarom ze niet in de aula’s afscheid kunnen nemen.” Nu wijken veel mensen uit naar de kerkgebouwen, maar die liggen niet bij de begraafplaatsen. ,,Ook niet-kerkelijke families maken hier gebruik van, terwijl ze graag naar de aula zouden willen, maar geen keuze hebben”, aldus Pluimers.

SGP: ‘Ze zijn te klein en niet van deze tijd’ EDE - De SGP-fractie is erg blij dat de voltallige gemeenteraad donderdag heeft ingestemd met een onderzoek naar de aula’s bij de begraafplaatsen in Lunteren, Wekerom en Ederveen. ,,De aula’s voldoen niet meer aan deze tijd en zijn te klein”, legt Albert Pluimers van de SGP uit. Hij was indiener van de motie over de aula’s. Naast deze motie, werd tijdens de bespreking van de Perspectiefnota 2008-2011 ook over amateurkunst gesproken.

door Lisette Ruzius

Begrafenisondernemers

De SGP-fractie is blij dat de motie raadsbreed is aangenomen. Het college van burgemeester en wethouders moet nu onderzoek doen naar de huidige staat van de aula’s. Hierin moeten de wensen van de begrafenisondernemers worden meegenomen. Als de uitkomsten van het onderzoek daartoe aanleiding geven, moet het gemeentebestuur in november met concrete oplossingen komen. Dan wordt de begroting over 2008 tot 2011 behandeld.

Een ander motie die werd gesteund door een meerderheid van de raad, ging over amateurkunst. In 2004 werd de subsidie voor amateuristische kunstbeoefening gekort met 35.000 euro. Al het jaar daarop vroeg de gehele gemeenteraad aan het college om dit te herstellen. Dat is niet gebeurt. Volgens het CDA heeft dit grote invloed gehad op de verschillende verenigingen, zoals muziekkorpsen en koren. Daardoor staat het bloeiende verenigingsleven in de amateurkunst onder druk. ,,We hebben als CDA nader onderzoek gedaan en vastgesteld dat de amateurkunstverenigingen het water aan de lippen staat”, zei fractievoorzitter Bert Komdeur. Door de motie moet het gemeentebestuur de 35.000 euro opnemen in de lijst met nieuw beleid, die in november wordt besproken. Dan wordt een definitieve keuze gemaakt voor welke nieuwe zaken de komende jaren geld wordt vrijgemaakt.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie