Pakhuisviaduct later op slot

11 juli 2007 om 00:00 Nieuws

De gemeentebesturen van Ede en Veenendaal willen het Pakhuisviaduct gedurende de venstertijden van zes tot negen uur ‘s morgen uur en van ‘s middag drie tot zeven uur afsluiten voor gemotoriseerd verkeer, met uitzondering van hulpvoertuigen en openbaar vervoer. Die afsluiting moet er komen als de aansluiting van Rondweg-Oost van Veenendaal en de verbreding van de A12 met spitsstroken gereed zijn en in gebruik zijn genomen.

Ede moet weer met Veenendaal om de tafel EDE - Het Edese gemeentebestuur moet weer om de tafel gaan zitten met de collega’s uit Veenendaal. Het compromisvoorstel over de sluiting van het Pakhuisviaduct haalde het niet helemaal. Een amendement van het CDA, GemeenteBelangen en GroenLinks/PE om de sluiting van het Pakhuisviaduct pas in te laten gaan als daar vanuit verkeerskundige noodzaak aanleiding toe bestaat werd met algemene stemmen aangenomen.

door Jan de Boer

Binnen de Edese politiek bestaan ernstige twijfels of de verbinding tussen de twee gemeenten niet verslechterd wordt door de afsluiting. Voor Han Kiezenbrink (VVD) was dat de reden om een amendement in te dienen om niet akkoord te gaan met het al door het college van burgemeester en wethouders genomen besluit voor het Pakhuisviaduct. ,,Er mag pas een verkeersbesluit worden genomen na consultering van de raad én nadat de plusstroken op de A12 zijn opengesteld en de aansluiting van de Rondweg-Oost op de A12 is gerealiseerd en beide hun effect hebben laten zien,” vond de VVD’er.

Dit amendement ging het CDA een stapje te ver. De partij pleitte voor een dubbelbesluit. CDA’er Vreugdenhil was het eens met het principebesluit tot gedeeltelijke afsluiting van het Pakhuisviaduct. ,,Maar de effectuering daarvan mag pas plaatsvinden als de verkeersdrukte op de Schutterweg zodanig zal zijn geworden dat de bereikbaarheid van de bedrijfsterreinen daar in gevaar komt.”

In de toelichting op het door Vreugdenhil ingediende amendement stond verder, dat eerst bezien moet worden of een probleemloze verkeersafhandeling tussen Ede en Veenendaal via de A12 inderdaad werkt. ,,Ook al mag dan de straks met spitsstroken verbrede A12 de te verwachten verkeersintensiteit aan kunnen, een filevorming op de A12 westelijk van Veenendaal zal tot verkeersopstopping tussen Ede en Veenendaal leiden. Het blijft kwetsbaar maar één verbinding voor motorvoertuigen tussen Ede en Veenendaal.”

Wethouder Peter van ‘t Hoog liet weten te kunnen leven met het door het CDA, GemeenteBelangen en GroenLinks/PE ingediende amendement. Aan het amendement van de VVD had Van ‘t Hoog geen enkele behoefte. Nadat eerst het amendement van de VVD werd afgeserveerd, ging de Edese gemeenteraad met algemene stemmen akkoord met het zogenaamde dubbelbesluit.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie