‘Filevorming’ bij inloopavond A12

Nieuws

EDE - Het gemeentehuis was donderdagavond het decor voor een informatieavond. Daar konden belanghebbenden en belangstellenden antwoord krijgen op hun vragen omtrent de aanleg van spitsstroken op de A12.

Veel vragen over aanleg spitsstroken

door Erik van Dam

De doorstroming van het verkeer tussen Ede en Veenendaal vormt al jaren een groot probleem. Om files te voorkomen, worden in beide richtingen spitsstroken aangelegd die tijdens periodes met veel verkeer voor een vlotte doorstroming moeten zorgen.

Afgevaardigden van Rijkswaterstaat en de gemeente namen ruim de tijd voor alle aanwezigen. Met een powerpoint-presentatie, informatiemuren, plattegronden en grote tekeningen voorzag de avond al in veel behoeften van de bezoekers.

Een enkeling nam met een kop koffie plaats in een stoel, anderen schoten al snel een van de vele, in net pak gestoken mannen aan. Zo ook G.J. Brouwer, eigenaar van een groot loon- en agrariërbedrijf aan de Hoekelumse Brinkweg. De 76-jarige man kwam met de wandelstok en op klompen het gemeentehuis binnenwandelen. Hij is allesbehalve blij met de plannen van Rijkswaterstaat, omdat de brug bij zijn bedrijf in de plannen afgebroken zal worden.

,,Ik moet continu met allerlei soorten verkeer de brug over. De weg iets breder maken is ook een oplossing en hindert mij niet, maar dit plan kost mij handenvol geld. Ik moet nu helemaal omrijden via de weg van Ede naar Bennekom.” Eerder al werd Brouwer ‘weggekocht’ van de Doesburgerdijk, twaalf jaar geleden. ,,En dat met de garantie dat ik hier niet weg hoefde.”

90-kilometerzone

Terwijl Brouwer de tekeningen nog eens aandachtig bekeek, ging een echtpaar op leeftijd met de geluidsspecialist om de tafel zitten. Ze hadden plattegronden bij zich en wilden weten of de aanleg van spitsstroken op de A12 voor extra geluidshinder zorgt. Iets verderop bekeek Ton Put, inwoner van de wijk De Rietkampen, de tekeningen aan de muur ook eens van dichterbij. ,,Ik heb mijn twijfels bij de werking van de 90-kilometerzone op de A12. Hoe lang is die zone? Als het het traject Ede-Veenendaal beslaat maakt het voor mij niet uit, maar als dat stuk langer wordt, duurt mijn reis langer.”

Jan Willem Bakker, communicatieadviseur van Rijkswaterstaat, keek tevreden terug op de avond. ,,Hoewel men geen invloed meer uit kan oefenen op de plannen, was er veel belangstelling. Veel vragen betroffen de gevolgen in de eigen sfeer van mensen; het dichtmaken van sloten of het plaatsen van een geluidswal. We zullen in een later stadium nog kleinschalige bijeenkomsten houden over veranderingen in wijken en buurten.”

u De werkzaamheden starten 20 augustus. www.vanAnaarBeter.nl.

advertentie