500ste gezin voor Bennekomse

Nieuws

Ruim 25 jaar geleden begon Jannie bij de Provinciale Kruisverzorging Gelderland, dat nu ‘Yunio West-Veluwe’ heet. Maar al veel eerder wist zij dat ze in de kraamzorg ging werken. Jannie kan zich nog herinneren dat ze op de basisschool een plakboek maakte over baby’s, en toen al wist dat ze met baby’s wilde werken. Haar droom kwam uit. Vanaf het begin dat zij de kraamverzorging in ging, heeft Jannie nooit meer iets anders gewild. En dan is nu het moment aangekomen dat zij alweer bij haar vijfhonderdste gezin op de stoep stond.

‘Je komt bijna altijd in een feeststemming’ BENNEKOM - ,,Het werk is nog steeds leuk, en beschuit met muisjes vind ik nog steeds erg lekker”, zegt Jannie Schroten over haar vak als kraamverzorgster. Na ruim 25 jaar in het vak te hebben gewerkt en voor haar 500ste gezin te hebben gezorgd, is Jannie nog altijd dolenthousiast over haar vak: ,,Het mooie aan het vak is het werken met mensen, het medische aspect en het zorgen voor een gezin.”

door Mapke de Boer

Geboortevlaai

Een (oorspronkelijk) Joegoslavisch gezin in Wageningen is de gelukkige. Niet alleen met de geboorte van hun dochtertje, maar ook omdat zij het 500ste gezin van Jannie zijn en daarmee getrakteerd werden op een heerlijke geboortevlaai. Dat is een traditie van de Bennekomse. Bij haar 100ste en 250ste gezin deed zij hetzelfde. Maar het 500ste vindt de kraamverzorgster natuurlijk wel heel speciaal. ,,Het volgende getal is dan de 1000, maar ik weet niet zeker of ik dat ga redden. Dan moet ik wel erg lang door werken”, lacht Jannie.

De geboortekaartjes van alle gezinnen waar Jannie voor heeft gezorgd, verzamelt zij in een speciaal album. Inmiddels is ze al bij haar achtste album belandt. ,,Ik spaar bijna alles in het album, ook foto’s en tekeningen die ik krijg. Toen ik mijn 25-jarig jubileum in het vak meemaakte, heb ik de albums weer eens doorgekeken. Het is leuk om te zien wat er door de jaren heen is veranderd.” Ze vervolgt:,,Het mooie van het vak is dat het altijd anders is. Je komt bij veel verschillende mensen over de vloer. Zo kwam ik eens bij een heel chique gezin waar het eerste kindje werd geboren. En vlak daarna op een boerderij waar alweer het achtste kind in de wieg lag. Het is interessant om de contrasten te zien. Ook heb je soms te maken met mensen uit andere culturen, die weer hele andere gebruiken hebben bij de geboorte van een kind. Hierdoor blijft het leuk.”

Door de jaren heen heeft Jannie heel wat veranderingen meegemaakt in het vak. Bijvoorbeeld op medisch gebied - wat ze erg goed vindt - want hierdoor ligt het sterftegetal van baby’s erg laag in Nederland. Wel jammer vindt Jannie dat er door de jaren heen erg veel is bezuinigd door het Rijk. Hierdoor krijgen de mensen minder zorg en ook zijn er nog maar weinig mensen die fulltime in de kraamverzorging kunnen werken.

Jannie Schroten is letterlijk en figuurlijk geboren voor dit vak. Ze kan er helemaal haar ei in kwijt. ,,Je komt bijna altijd in een feeststemming terecht. Soms denk ik bij mezelf: goh, hier word ik ook nog eens voor betaald!”

advertentie