Verdachte mag van aanklager na gevangenisstraf afkicken

Nieuws

EDE - Als het aan de officier van justitie bij de Arnhemse rechtbank ligt, moet een 32-jarige Wolfhezenaar vijftien maanden de cel in wegens het oplichten van een groot aantal ouderen.

De verdachte erkende dat hij meerdere bejaarde bewoners van Bennekom, Ede en Wageningen geld afhandig heeft gemaakt om aan drugs te kunnen komen. Hij belde bij de mensen aan en vroeg om tientallen euro's om benzine te kunnen tanken voor zijn brommer of auto. Soms vroeg hij om grote bedragen die hij dan zou gaan wisselen met geld dat hij nog in zijn auto had liggen. Vervolgens vertrok hij met de noorderzon.

,,Als ik niet verslaafd zou zijn, zou ik nog geen pakje kauwgum stelen", legde de man uit tijdens de zitting. Hij hoopte op een veroordeling waarbij de opname in een afkickkliniek inbegrepen zat. De officier van justitie voelde daar weinig voor. ,,Meneer heeft in zijn leven al heel veel kansen gehad om af te kicken, maar die kansen heeft hij niet benut", zei ze. Ze vond dat hij maar na zijn gevangenisstraf moet afkicken als hij echt zo gemotiveerd is. ,,Ik neem het hem erg kwalijk dat hij het vertrouwen van oudere en zwakkere leden van onze samenleving zo heeft geschaad", besloot de openbaar aanklaagster.

De advocaat van de verdachte vroeg de rechtbank om nog geen uitspraak te doen, maar om zijn cliënt toch in een afkickkliniek te laten opnemen om te kijken of een verdere behandeling zinvol is. De rechtbank neemt dat verzoek in overweging. Als de rechtbank het verzoek om opname niet toewijst, volgt op 27 juli de uitspraak.

advertentie