Speuren naar wild met boswachter

Nieuws

Oog in oog staan met edelherten, reeën of wilde zwijnen is een bijzondere gebeurtenis. Om dat mee te maken moet men ‘s morgens heel vroeg opstaan, want bij zonsopgang laat wild zich nog wel eens zien. Maar ook ‘s avonds als het gaat schemeren komen deze dieren te voorschijn en zijn ze te signaleren in de buurt van voeder- en drinkplaatsen. Vanaf wildkansel De Hindekamp, op ongeveer twee kilometer afstand van Natuurcentrum Veluwe, is de kans groot om dit mee te maken.

Tochten van Natuurcentrum Veluwe Ede EDE - Natuurcentrum Veluwe houdt samen met de regio VVV Veluwe & Vallei het hele jaar door veel activiteiten. In de periode van eind april tot eind oktober zijn de wildkanseltochten heel populair. Meerdere keren per week is het mogelijk om onder begeleiding van een boswachter of gids naar wild te gaan kijken. Op een mooie zomeravond is het zeer aan te bevelen om een keer mee te gaan met zo’n wildkanseltocht.

door Jet Kooderings

Vogels

De ontvangst is in het natuurcentrum, met een kopje koffie of thee en een praatje van voormalig boswachter Luc Vos uit Heveadorp. Met zijn vraag- en antwoordspel betrekt deze boswachter iedereen meteen bij de natuur. ‘Waarom zingen vogels eigenlijk?’ en wijzend op de opgezette uilen in het centrum ‘welke uilsoorten zijn dat?’ Luc Vos weet veel en vertelt graag. Tijdens de koffie krijgen de bezoekers al veel informatie over de natuur.

Film

De groep die zich deze avond heeft gemeld om naar wild te gaan kijken bestaat uit ongeveer twintig mensen. ,,Niet zo’n grote groep, we hebben er regelmatig veertig tot vijfenveertig”, meldt Luc Vos. In ‘De Kooi’, een schuur naast het Natuurcentrum, krijgt iedereen een film te zien, een prachtige natuurfilm waarin volop dassen, wilde zwijnen, reeën, edelherten, schotse hooglanders, heel veel bijzondere vogels en zelfs het werpen van een reekalfje te zien zijn. Ook al ziet de groep straks helemaal geen wild, dit hebben ze vast gehad. Na de film vertrekt de groep per fiets richting wildkansel. In een grote fietsenstalling staan ruim voldoende fietsen klaar voor gebruik.

Mobiel uit

De korte tocht gaat over de verharde weg richting bosrand, met links en rechts afwisselend heide, velden en in de verte bos. Vanaf de bosrand gaat de tocht te voet verder over het zogenaamde fluisterpad. Iedereen krijgt de waarschuwing: ,,Niet meer praten, niet meer flitsen, gsm uit en straks in de wildkansel niet voor het raam gaan staan.” Het pad is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers en minder validen, datzelfde geldt voor Wildkansel De Hindekamp.

,,Tien jaar geleden is deze kansel geschikt gemaakt voor rolstoelers, maar er wordt nog veel te weinig gebruik van gemaakt, omdat het niet algemeen bekend is”, geeft Luc Vos aan. Eenmaal in de wildkansel, die op een heuvel staat, ongeveer vier meter boven het maaiveld, zien we een uitgestrekte, open vlakte met in de verte een bosrand voor ons. Vlak voor de kansel is een waterplaats en daar omheen strooit Luc Vos wat voer.

Biggetjes

Nog geen vijf minuten later komt er een wild zwijn aan lopen met zeven biggetjes. Alle fototoestellen en verrekijkers worden op scherp gesteld en iedereen geniet. Vooral als er even later nog meer wilde zwijnen en zes reeën en drie reekalfjes langs komen. Aan een stuk door vertelt Luc Vos en geeft uitleg. Als er even niets te zien is laat hij geweien rondgaan. De 11-jarige Jesse uit Veenendaal en zijn 6-jarige zusje Anne-Marit zijn onder de indruk. ,,Ik vind het heel bijzonder dat ik zoveel dieren bij elkaar heb gezien en van zo dichtbij”, aldus Jesse. Als de schemering is ingetreden en dat is ver na tien uur in deze tijd van het jaar, is het observeren van wild voorbij.

u Het Natuurcentrum ligt aan een zijweg van de N224, aan de weg van Arnhem naar Ede. Komend vanuit Arnhem is ongeveer 300 meter na Herberg Zuid-Ginkel of Juffrouw Tok een zijweg naar rechts. Dit is de Grootginkelseweg, die naar Natuurcentrum Veluwe leidt. Verzamelen om 19.30 uur. Reserveren via tel. 0900-835893. Informatie over andere activiteiten bij het natuurcentrum tel. 610439. Algemene info www.natuurcentrumveluwe.nl

advertentie