Jaap van Lagen zesde op Nürburgring

25 juli 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - Op het circuit van de Nürburgring (Duitsland) heeft Jaap van Lagen zondag in de Mobil 1 Porsche Supercup de zesde plaats behaald. Een uitstekende prestatie van de Nederlander die pas drie weken geleden zijn debuut maakte in deze raceklasse. Hij voegde met de zesde stek tien punten aan zijn totaal toe. In het algemeen klassement is de Edenaar gestegen naar de zestiende positie met negentien punten.

Nadat Van Lagen vorige week onverwachts nog in de World Series Formule Renault 3.5 reed voor het team van Eurointernational op Hungaroring, kwam de inwoner uit Ede dit weekend alweer in actie in de Mobil 1 Porsche Supercup. De rijder van Team Bleekemolen kwam met een goed gevoel naar de Nürburgring, waar hij in het verleden vele goede resultaten heeft behaald.

Strakke gordels

Ook ditmaal ging het Van Lagen voor de wind. Met een set oude banden die hij had gebruikt in zijn debuutrace op Magny Cours, zat hij direct op snelheid en was continu in de top drie terug te vinden. Hij moest echter acht minuten voor het einde van de training noodgedwongen met hevige pijnen naar binnen, veroorzaakt door de autogordels die veel te strak zaten. Door de pijnen in zijn lichaam ging hij daarna niet meer naar buiten. Een aantal concurrenten doken hierdoor onder zijn tijd en hij belandde uiteindelijk op de achtste plaats met een tijd van 2:06.041.

In de kwalificatie van zaterdag ging Van Lagen met een nieuwe set banden naar buiten. Hij realiseerde in de eerste sector de snelste tijd, maar maakte een klein remfoutje in de volgende sector. Met de tweede set nieuwe banden probeerde de rijder met startnummer 17 zijn snelste tijd verder aan te scherpen en perste er een tijdelijke zevende tijd uit (2:04.065). Tegen het sluiten van de markt dook alleen Patrick Huisman onder zijn tijd en kwam uiteindelijk op een verdienstelijke achtste plaats terecht. Na de kwalificatie in Magny Cours (dertiende) en Silverstone (twaalfde) ging Van Lagen met een achtste plaats met sprongen vooruit.

Versnelling

Van Lagen kwam zondag in de race goed uit de startblokken. Hij wist direct Huisman te passeren en klom naar de zevende positie. De regerend kampioen van de Eurocup Mégane Trophy wist daarna goed aan te sluiten met de top zes van het deelnemersveld. Halverwege de dertiende ronden tellende race won Van Lagen nog een positie ten koste van Uwe Alzen, die was gespind. Hij probeerde nog verder op te klimmen, maar kreeg problemen om van zijn vierde naar de derde versnelling terug te schakelen. Terwijl hij op het vinkentouw zat bij Alessandro Zampedri, moest hij tegelijkertijd de deur zien dicht te houden voor David Saelens. Na iets meer dan 27 minuten kwam Van Lagen keurig als zesde over de meet.

Niet ontevreden

,,Met een zesde plaats mag ik niet ontevreden zijn", reageer Van Lagen. ,,Ik zat er in de vrije training telkens goed bij en ging daarna voor een snelle tijd in de kwalificatie. Ik was in het begin snel onderweg, maar maakte een paar kleine foutjes, waardoor ik niet verder kwam dan de achtste stek. In de race heb ik totaal twee posities gewonnen en pakte ik mijn beste resultaat in mijn prille Mobil 1 Porsche Supercup carrière. Zo zie je maar dat een goede positie in de kwalificaties grotendeels bepalend is voor een goed resultaat. Alleen bij de start en door misstappen van anderen kon ik opklimmen naar voren, want verder was het 'treintje rijden'. Over twee weken wacht de volgende race op Hungaroring. Ik kijk er met vertrouwen naar uit want vorige week heb ik daar al de nodige kilometers gemaakt om het circuit beter te leren kennen. Ik probeer daar de stijgende lijn van deze race weer door te trekken!"

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie