Kernhem in 2008: filmhuis binnen, beeldentuin buiten

Nieuws

EDE - Stichting Kernhem komt deze winter met twee nieuwe loten aan de stam van haar 'kunstboom': in Huis Kernhem zijn straks arthouse films te zien en het gazon aan de zijde van de N224 verandert in een beeldentuin. Voorzitter Maarten Jan Kettmann: ,,We slaan onze vleugels uit." Om een en ander te financieren, komt er een Steunfonds Kernhem.

door Martijn den Hollander

Hoe de beeldentuin er precies uit gaat zien, is nog niet duidelijk. Kettmann: ,,We willen in elk geval dat je vanaf de N224 de beelden ziet, zodat we ons ook aan de buitenkant bekendmaken." De voorzitter is er zeker van dat de beeldentuin er komt, ondanks dat het organisatorisch nog wel wat voeten in de aarde heeft. ,,Er is plek voor. Kernhem ligt zo mooi in het groen." In een mooie omgeving of niet, de beelden zullen vandalisme-proof moeten zijn en goed verzekerd.

Ook het tonen van films uit het filmhuiscircuit is iets compleet nieuws voor Stichting Kernhem. ,,De formule moeten we nog verzinnen, maar in elk geval is zeker dat we vanaf deze winter iets gaan doen met arthouse films."

Stichting Kernhem is in 1993 opgericht met als doel het exposeren van werk van Edese kunstenaars en het behoud van Huis Kernhem. Kettmann: ,,We begonnen met schilderijen: hang de kamers maar vol." Het exposeren kost de kunstenaars niets, verkooptentoonstellingen uitgezonderd. ,, Ook de amateursexpositie is een begrip geworden."

Meer dan voorheen wil Stichting Kernhem kunstenaars uit de wijdere omtrek naar het het kasteel halen. Kettmann: ,,We kijken verder. 'Die man uit Haarlem, laat die maar eens naar Ede komen.' We schuwen ook de Duitse grensstreek niet." Bestuurslid Toon Nagel: ,,We zijn hier al mee bezig en het gaat goed. Er is veel mond-tot-mondreclame. De expositieruimte is natuurlijk fabelachtig." De voorzitter vervolgt: ,,Wij vinden het heel gewoon, maar mensen uit Utrecht zeggen: 'Dat is mooi! In een kasteel, vlakbij het stadje'." De voorzitter benadrukt dat de stichting het Edese kunstenaarsbestand blijft benutten. ,,We vergeten onze eigen mensen niet."

Het uitslaan van de vleugels kost tijd en geld. ,,Wil je meer doen, dan heb je ook meer mensen nodig." Zoals het ene bestuurslid bijvoorbeeld over de koffieconcerten gaat, moeten er straks ook bestuursleden zijn die zich speciaal met de films en de beeldentuin bezighouden. De stichting kan vooral mensen met verstand van computers goed gebruiken, want www.stichtingkernhem.nl bestaat nog niet. ,,Je kunt wel zo'n site laten maken, maar dan moet je ook mensen in huis hebben die hem kunnen onderhouden."

Binnenkort wordt het Steunfonds Kernhem opgericht, een soort 'Vrienden van Kernhem'. Nagel: ,,De gemeente is onze beste vriend, maar ook onze enige. We willen nu een nieuwe bron aanboren." Wie bijdraagt aan het fonds, kan onder meer gratis naar een koffieconcert en krijgt persoonlijk aankondigingen van nieuwe exposities en uitnodigingen voor concerten.

Voor informatie over vacatures bestuur: Toon Nagel, 0318-613593.

advertentie