Drenth maakt 't Bunt bij BSV lastig

Nieuws

BENNEKOM - In de tweede bekerronde bij de Bennekomse Schaakvereniging BSV, bleef bekerhouder Hotze Tette Hofstra tegen Martien Smit vrij eenvoudig overeind. Hij plaatste zich dan ook met Martijn Pauw, Jan Wouters, Chris van Oosterwijk, Jo Decker, Wim Thieme en Teunis Bunt voor de derde ronde.

Hofstra had geen kind aan Smit. Vanuit de opening ging de strijd nog gelijk op. Echter in het vervolg zette Hofstra zijn stukken toch in een betere positie neer. Smit dreigde een dure pion op de damevleugel te verliezen, maar ging toen bij een afruil vreselijk in de fout. Een paard ging de mist in en daardoor was het meteen uit.

Martijn Sonnenberg stond er in punten qua materiaal beter voor dan Chris van Oosterwijk. Die had echter het sterke loperpaar en om daar mee aan het werk te gaan, is kaasje voor Van Oosterwijk. Hij manoeuvreerde knap en ging met de buit strijken. Dat lukte Jo Decker tegen Joop de Bruin ook, maar vraag niet hoe. Het ging moeizaan. Decker zocht het uiteindelijk in een koningsaanval, maar had toch een foutje van De Bruin nodig voor de winst.

Martijn Pauw kreeg in het duel met Noël Bovens veel ruimte. En daardoor konden zijn witte stukken meer gevaar stichten. Bovens verdedigde niet slecht, maar kon de witte trein niet stoppen. Bert Duijker had het moeilijk tegen Jan Wouters. Hij gebruikte veel tijd en maakte in de kleine minuutjes een fout. Dat kostte klein materiaal en een plaats in de volgende ronde.

Als een leeuw vocht Gerrit Drenth tegen Teunis Bunt. De laatste ervoer dat zijn tegenstander een lastige wesp kan zijn, die voortdurend er op uit is om speldenprikjes uit te delen. Opletten is dan ook de boodschap. Dat deed Bunt en bovendien ging tijdnood bij Drenth een grote rol spelen. Sterker, het werd hem fataal. Harry Verhoef leek de beste papieren te hebben tegen Wim Thieme. Deze moest flink wat zeilen bijzetten om niet kopje onder te gaan. Dat lukte en toen deed Verhoef het bovendien niet goed, zodat het punt naar Thieme ging.

In de onderlinge competitie veranderde door het bekerprogramma weinig. René Bakker en Cock Struijk vochten een mooi duel uit, waarin Bakker de beste kansen leek te hebben. Struijk gaf echter niet toe en dus werd de partij remise. Gerhard Bakker zag kans om Klaas Ganzevoort op de knieën te krijgen. En dat is niet zo simpel als het lijkt. Ganzevoort is een taaie speler. Hij boette echter pionnen in en daardoor was het punt voor Bakker.

Veel tijd stak Sake van der Schaaf in zijn poging om de aanvallende bedoelingen van Rini Kreeft te stoppen. Teveel, want juist toen dat resultaat leek hebben, bleek Kreeft een grote truc te hebben ingebouwd. Van der Schaaf stond plompverloren mat op de achterste rij. Geert Wieringa zag het ditmaal net iets beter dan Brand Valkenburg, die met zijn materiaal ook nog eens voor Sinterklaas ging spelen. Punt voor Wieringa dus.

Uitslagen tweede ronde beker

Martijn Pauw - Noël Bovens 1-0, Bert Duijker - Jan Wouters 0-1, Martin Maasse - Hans Gillet op 17 december, Martijn Sonnenberg - Chris van Oosterwijk 0-1, Jo Decker - Joop de Bruin 1-0, Hotze Tette Hofstra - Martien Smit 1-0, Wim Thieme - Harry Verhoef 1-0. Uitslagen 12e ronde interne: René Bakker - Cock Struijk remise, Sjoerd de Rave - Jan Hooft remise, Jaap Marinus - Klaus Bodlaender 1-0, Hans Gillet - Martien de Bock 0-1, Gerhard Bakker - Klaas Ganzevoort 1-0, Rini Kreeft - Sake van der Schaad 1-0, Ton Suuring - Kurt Hulskamp 1-0, Auke Bonsma - Rinus van der Molen 0-1, Geert Wieringa - Brand Valkenburg 1-0.

Stand op kop

1. Hofstra 503,5 punten; 2. Bunt 410,5; 3. Bovens 364; 4. Verhoef 364,0; 5. René Bakker 359,3; 6. Wouters 334,2; 7.Pauw 316; 8. Sonnenberg 311,7; 9. Smit 305; 10. 288,5.

advertentie