‘Betaald voetbal in Ederveen!’

5 december 2007 om 00:00 Nieuws

Initiator van het boek is Ceel Schuurman. Op verzoek van de club heeft hij het redactieteam samengesteld. Daaronder de clubkenners Evert Thomassen en Paul Verbaarsschot. Laatstgenoemde was ook actief voor de site van de jubilaris. Ook Wim van Kessel maakt deel uit van het team. De Edenaar speelde lange tijd voor de club, maar is daarnaast als sportverslaggever inmiddels een routinier op tekstueel gebied.

Jubilaris strikt ‘speurneus’ Arjan Molenaar EDERVEEN - Voetbalvereniging Advendo bestaat vijftig jaar. Op 23 december 1957 werd de Ederveense club opgericht. De meeste festiviteiten vonden al eerder dit jaar plaats, maar de slagroom op de jubileumtaart moet nog komen. Een viertal clubkenners met Ederveense inborst stak de koppen bij elkaar. Als vijfde man werd ‘zwaargewicht’ Arjan Molenaar in de arm genomen. Het resultaat van de inspanningen en creativiteit liegt er niet om. Vrijdagavond 21 december wordt het fraai geïllustreerde boekwerk Onze club gepresenteerd

door Henny Jansen

Arjan Molenaar behoeft nauwelijks introductie. Hij schreef onder meer een fraaie terugblik over het wel en wee van voetbalvereniging Ede, maar is beter bekend als auteur van ‘De Onneembare Vesting; de historie van het betaald voetbal op De Wageningse Berg 1954 -1992’.

‘De wortels van de club’ is een belangrijk hoofdstuk”, legt Molenaar de medewerker van het gemeente-archief in Ede uit. ,,Wat gebeurde er in 1957 in Ederveen?. We zijn echt in de historie van de club gedoken. Ja, dat leverde weer wat reisjes op. Het Nationaal Archief in Den Haag bijvoorbeeld, en het Gemeentearchief van Veenendaal. Of het nog zo sterk is, weet ik niet, maar Ederveen had iets met Veenendaal. Voor de oorlog werd er al gevoetbald. De Turftrappers, en vanaf 1948 EVV.”

,,Maar de mens staat niet minder centraal” vult Wim van Kessel aan: ,,Ceel Schuurman heeft er vele visites opzitten. Waar mogelijk nam hij afscheid met een plakboek onder de arm. Vandaar de vele foto’s. En natuurlijk de collectie van fotograaf Cord Otting.”

,,Alle geledingen van de club komen aan bod. De anekdotes komen toch vaak uit de lagere seniorenelftallen” is de ervaring van Molenaar. ,,Daar zitten doorgaans de vrijwilligers, en hangt de meeste sfeer.” Maar het bleef niet bij Advendo alleen”, weet Wim van Kessel. ,,De plaatselijke biljartavond werd er zelfs voor stilgelegd. Ballen in de doos en práten.” ,,De sterke band tussen het dorp en de voetbalvereniging viel Molenaar op. ,,Alle inwoners hebben iets voor de club over. Met het boek heeft Advendo weer een archief. Ik ben tijdens het onderzoek dingen tegenkomen, die de club niet heeft. Notulen bijvoorbeeld.”

Onthullend is het boek ook. Advendo gaat er altijd prat op een échte amateurclub te zijn, maar de geschiedenis leert anders. Ooit werd een speler van Ajax overgenomen. Hij kreeg 10 gulden voor een gelijkspel, en 15 gulden voor een zege.

,,Het is een bijzondere, ijverige club”, besluit Wim van Kessel. ,,Een ideale situatie. Vergelijk het aantal reclameborden maar eens met andere clubs. Wanneer je geen bord hebt, hoor je er in Ederveen niet bij. Het gaat een mooi boek worden.”

l Niet-leden van Advendo’57 kunnen het boek reserveren via de site van de club www.advendo57.nl. De prijs bedraagt 15 euro.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie