Expositie 'Booming Ede'

5 december 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - Het Historisch Museum Ede staat van 15 december 2007 tot 30 maart 2008 in het teken van de jaren 70 en 80. Onder de titel ‘Booming Ede’ laat het museum zien hoe het Veluwse dorp Ede in deze periode moderniseerde.

Arbeidstijdverkorting en VUT-regelingen zorgen er met name in de jaren 80 voor dat iedereen meer vrije tijd krijgt. En door het groeiend autobezit komen er dagjesmensen uit het westen naar Ede om te wandelen in de bossen of te picknicken op de Ginkelse Heide. Want een verblijf in de natuur is helemaal in, en past in het streven naar een gezonder leefpatroon.

Naast de eenvoudige tent worden de (sta)caravan of een huisje in een vakantiepark populair.

De campings op de Veluwe floreren en evenementen als de Heideweek worden attractiever gemaakt met allerlei amusement zoals bijv. Heidepop, waar veel toeristen op afkomen.

Veel vrije tijd brengen we ook door achter de tv. Aan de buis gekluisterd bij de spelletjesavonden (Wie van de drie en Wedden dat) en de serie’s (Dallas, Dynasty, Zeg ‘ns Aa). Een nieuwe vrijetijdsbesteding is de personal computer waarop je kan spelen (Pac-Man), maar ook internet en email onder de knie moet leren krijgen. Als je tenminste verbinding hebt! Daarnaast zijn er natuurlijk de filmavonden in de Reehorst en kun je een biertje drinken in Octopus.

De tentoonstelling “Booming Ede” zal aan de hand van concrete voorwerpen, foto’s en filmbeelden laten zien hoe Ede veranderde. Daarmee wordt de tentoonstelling een feest van herkenning, niet alleen voor inwoners van Ede, maar voor iedereen die de jaren 70 en 80 heeft meegemaakt. Dit gebeurt in aansluiting bij de Teleac serie ‘Herinnert u zich deze nog’ (deze loopt nog t/m 13 december 2007) en in samenwerking met de Open Universiteit Nederland, die een gratis cursus aanbiedt over Nederland in de jaren 70 en 80. (www.opener.ou.nl)

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Patty Gonggrijp, tel. 619554.

Foto:

Kamperende jongeren (Foto: K.van Lohuizen)

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie