Edese start shiatsupraktijk

24 december 2007 om 00:00 Nieuws

Na een uitgebreide en zorgvuldige intake neemt shiatsu-therapeut Wilma Wessels je mee naar een vrijwel geheel in wit uitgevoerde kamer. De cliënt mag gekleed gaan liggen. Aan de hand van wat testjes, zoals het voelen aan de binnenkant van de polsen, stelt ze vast waaraan moet worden ‘gewerkt’.

Behandeling volgens oosterse geneeswijze EDE - Wilma Wessels opende onlangs haar shiatsupraktijk in Ede. Zij behandelt mensen met een grote diversiteit aan klachten. Van hoofd-, rug- en schouderpijn via eczeem en overgangsklachten tot extreme vermoeidheid en depressiviteit. Enthousiast geworden door haar eigen, positieve ervaringen volgde Wilma Wessels een driejarige, intensieve opleiding voor shiatsu-therapeut. Ze is inmiddels gediplomeerd, aangesloten bij de beroepsvereniging NVST en heeft zich ook bekwaamd in Shiatsu-stoelmassage. Wessels is alweer geestdriftig bezig aan een vervolgopleiding voedingsleer.

Druktechnieken

Geconcentreerd voert ze systematisch allerlei druktechnieken uit. Soms met de vingertoppen op bepaalde punten, dan weer met de volle hand. Ze weet precies de pijnlijke plekken te vinden. ,,Dat is niet zo moeilijk als je weet waar de punten zitten die in relatie staan met je klachten.” Dat kan zijn door stress, spanningen en daardoor verkrampte spieren die op hun beurt weer pijn veroorzaken. Door de rustige manier waarop Wessels te werk gaat en de behandeling ontspan je vanzelf. Shiatsu is een heel intensieve, lichamelijke therapie. Wessels zit op haar knieën naast de cliënt en wringt zich bijna letterlijk in bochten om vrijwel elk onderdeel van lijf en leden onder handen te nemen. Ofschoon dit soms met behoorlijke kracht gebeurt is het geen moment vervelend of echt pijnlijk.

De shiatsutherapie is gebaseerd op oosterse geneeswijzen. Wessels legt uit dat deze meer uitgaat van een holistische aanpak. Het hele lichaam en de geest zijn daarin betrokken. De relatie tussen klacht en oorzaak ligt minder eenduidig dan in de westerse geneeskunde gebruikelijke aanpak. ,,Het is overigens allerminst zweverig”, betoogt ze. ,,Feitelijk is het juist veel logischer. Door allerlei oorzaken ontstaan blokkades en die kun je met shiatsu-therapie opheffen.” Ze is, zegt ze met nadruk, geen medicus. ,,Er zijn dingen die ik niet màg en ook niet kàn behandelen. Letsels, ontstekingen en ziektes zijn voor de reguliere arts en als mensen daarmee bij mij komen, stuur ik ze door. Ook bij psychische klachten, zoals zware depressies, geef ik alleen ondersteunende therapie. Het principe van shiatsu is het vrijmaken van energiestromen en die in balans brengen. Dat leidt tot een beter zelfhelend vermogen, groter zelfinzicht en meer weerstand.”

Voor sommige, chronische klachten, zijn meerdere behandelingen nodig. In bepaalde gevallen is één behandeling genoeg, zoals bij acute rug- of hoofdpijn. Mensen met problemen aan het bewegingsapparaat, rsi, tennisarm of vastzittende schouder- en nekspieren hebben veel baat bij shiatsu. Wessels boekt ook goede resultaten bij mensen die lijden aan chronische vermoeidheid en depressiviteit.

u Info: w.wessels1@chello.nl of tel. 635259.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie