Amateursexpositie in Huis Kernhem

24 december 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - ,,Wat zou Ede toch een vlakker cultureel landschap hebben als er geen amateurkunstenaars zouden zijn.” Woorden van Maarten Jan Kettmann, voorzitter van stichting Kernhem, tijdens de opening van de veertiende editie van de amateursexpositie in Huis Kernhem. ,,Door de kunstenaars is hier plotseling sprake van heuvel en ravijn. Het vlakke, het algemene beeld van alle dag is er niet. Ik ben blij dat er weer veel amateurs meedoen.”

door Jan de Boer

Amateurs zijn mensen, die een beroep, kunstvorm of sport beoefen zonder dat ze daar hun beroep van maken, zo staat in de ‘Dikke van Dale’. ,,Het zegt dus niets over bekwaamheid. Je kunt een amateur dus net zo goed hebben als een professional. Het zegt ook niets over de kwaliteit. Die kan net zo hoog zijn als bij elke professional. Alleen amateurs maken er hun beroep niet van”, zo zei Kettmann tijdens zijn openingstoespraak.

Liefst vijfenveertig amateurkunstenaars doen mee aan de traditionele amateursexpositie. Een respectabel aantal. Kunst leeft in deze regio. Dat staat als een paal boven water. ,,Ieders visie hangt hier. De waarheid bestaat niet”, vindt Maarten Jan Kettmann. ,,Ieder mens heeft z’n eigen beeld van de waarheid. Zijn eigen visie van de waarheid. Dat hangt hier allemaal. Iedere eigen opvatting van ‘zo is het, zo moet het, dit was het en zo is het goed’. Zo moet iedereen het ook zien.”

Een amateur is iemand die met een buitengewone liefde, een buitengewone passie, geduld, doorzettingsvermogen, zorg en zorgvuldigheid werkt aan een kunstwerk. ,,Ook omdat de kunstenaar het fijn vindt, maar ook omdat hij of zij wil dat het gezien wordt.” Niet alleen Kettmann vindt het jammer dat de expositie het al weer een tijdje zonder een sponsor moet doen. Voor stichting Kernhem overigens geen reden niet met de expositie door te gaan.

De leden van het werkbestuur van stichting Kernhem hadden er voor gezorgd dat alle beelden, schilderijen of wat dies meer zij een plekje hadden gekregen in de zalen van Kernhem. De vakjury, bestaande uit Margot Brummer, Karen Gijssen en Nina Wevers, kon meteen aan de slag om te beoordelen welke drie kunstwerken als beste uit de bus komen. Aanstaande zaterdag 28 december wordt dat om 16.00 uur in Huis Kernhem verteld.

Het publiek kon met een blaadje in de hand op zoek naar welk kunstwerk zij het mooist vinden. Speciaal voor hen is er een stembus om de briefjes in te deponeren. Op 19 januari wordt de keuze van het publiek bekend gemaakt. ,,Je moet niet op zoek gaan naar wat het beste is. Laat je verrassen, laat je inspireren, imponeren, ontroeren. Laat je boos maken. Laat die emoties allemaal maar naar boven komen”, adviseerde Kettmann.

De tentoonstelling is nog tot en met 20 januari 2008 geopend. Zaterdags van 15.00 tot 17.00 uur en zondags van 11.00 tot 17.00 uur. Ook op tweede kerstdag (donderdag 26 december) is Huis Kernhem open.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie