Specialist in Perzische Tapijten

23 januari 2008 om 00:00 Nieuws

Voor hij zijn winkel opende in Ede had hij een onderneming in Veenendaal. Vanwege gezondheidsredenen moest hij de winkel in Veenendaal na vijftien jaar sluiten. Na een paar maanden van niets doen begon het echter weer te kriebelen en besloot hij zich in Ede te vestigen. ,,De winkel hier is drie maal zo groot als in Veenendaal en dat gaf de mogelijkheid het assortiment tapijten uit te breiden. We hebben hier ongeveer 5000 tapijten op voorraad in alle soorten en maten.”

EDE - Half november 2007 vestigde Bezhad Karimi zich met een winkel in Perzische tapijten, onder de naam Azar, op de Telefoonweg in Ede.

Europa

,,Wij zitten met onze generatie, opa, vader en kinderen al meer dan honderd jaar in het vak en hebben, via familieleden, in heel Europa winkels”, zeg Karimi. ,,Gezamenlijk kopen we de tapijten in hetgeen betekent dat we ze tegen scherpe prijzen kunnen inkopen en aanbieden. Wij hebben zowel moderne als klassieke tapijten en ook half klassiek en half modern. Dat betekent dat we voor elke leeftijdgroep en doelgroep iets in huis hebben. We mogen stellen dat we met onze collectie tot de top vijf van Nederland behoren en willen zeker ook nog groeien.”

Fijn geknoopt

Wie een tapijt wil aanschaffen moet volgens de eigenaar van een aantal zaken op de hoogte zijn. ,,Hoe fijner geknoopt hoe beter de kwaliteit en de stof. Bij een fijn geknoopt tapijt zijn er één miljoen knoopjes per vierkante meter en kan alleen zijde worden gebruikt. Er zijn tapijten waar jaren aan is gewerkt door hele families om ze te knopen.”

Drie soorten

Volgens Karimi zijn er in feite drie soorten tapijten. ,,Zijde, wol en een combinatie wol met zijde. En daarin heb je nog het verschil tussen handgeknoopte en geweven tapijten. De handgeknoopte zijn natuurlijk duurder want deze vergen meer arbeidstijd”, weet de eigenaar.

Honderd jaar

De tapijten komen overigens niet alleen uit Perzië, waar wel de meeste en de beste vandaan komen, maar ook uit India, China, Pakistan, Afghanistan en Marokkaans Berber.

,,Wij verkopen niet alleen nieuw tapijten maar ook antieke van tachtig tot tweehonderd jaar oud. De wol die wordt gebruikt voor het vervaardigen van tapijten komt van schapen die vervolgens worden gekleurd via plantaardige producten zoals bladeren, verschillende soorten noten en verschillende bloemen. Door het kleuren met natuurlijke plantaardige producten wordt een tapijt in de loop van de jaren alleen maar mooier. Een echt Perzisch tapijt kan makkelijk meer dan honderd jaar meegaan. Wij geven niet voor niets tien jaar garantie en één jaar omruilgarantie. Dat zouden we niet doen als we niet achter ons product staan. Verder bieden wij de mogelijkheid tot inruil, taxatie, reparatie en reiniging”, besluit de eigenaar enthousiast.

Azar Perzische Tapijten

Telefoonweg 82 Ede

Tel. 0318-552462

e-mail: karim339@planet.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie