Titanenstrijd op de borden bij De Cirkel

30 april 2008 om 00:00 Nieuws

EDE - Twee duels trokken dinsdagavond extra veel aandacht bij schaakvereniging De Cirkel. Het topduel tussen Van Swieten en Pronk, strijdend om de koppositie en een 'titanenstrijd' tussen de jeugdspelers Jan Pijkeren en Marijn Dekker. De prijs voor de mooiste partij ging uiteindelijk naar de jeugd. Jef van Swieten slaagde er niet in koploper Tom Pronk beentje te lichten. Hij blijft riant aan kop voor Jef van Swieten en Peter van der Wijngaart.

Van Swieten speelde tegen zijn gewoonte in een vrij passieve variant van het Engels. Pronk verkreeg al snel ontwikkelingsvoorsprong. In het middenspel wist hij een pion te veroveren, die later de doorslag zou geven.

Van Swieten stribbelde lang tegen, maar in het door Pronk nauwkeurig gespeelde eindspel moest de koning worden omgelegd.

Dat lot trof ook Jan Pijkeren. Hij speelde tegen Marijn Dekker een topjeugdduel. Het werd een strijd op leven en dood met wisselende kansen. In het eindspel leek Pijkeren een vrijpion te promoveren. Dekker trok ten aanval en met wist een stuk te winnen. Hij speelde daarna de partij geroutineerd naar winst. Marijn Dekker blijft door deze zege de grootste kandidaat op twee prijzen (snelste stijger en ratingtrofee).

Damegambiet

Harold Boom en Ben Zee speelden een geweigerd damegambiet. Zee speelde de hem bekende opening sterk. Boom keepte de stelling. Het was net voldoende om remise uit het vuur te slepen. Bij Martien Rood tegen Rob Heynis stond het bord letterlijk en figuurlijk in brand. Een tactische ruil pakte in eerste instantie verkeerd uit voor Heynis. Hij verdedigde zich echter taai en vond steeds het goede antwoord. In de slotfase werd Rood zwaar aan de tand gevoeld. Een op promoveren staande vrijpion was lastig. In tijdnood vond Heynis via enige krachtzetten de winstweg.

Ruben Doornenbal maakte snel gehakt van Tim Mol. Mol - die de schaaksport helaas vaarwel zegt- kreeg een lesje in effectiviteit. ,,Ik heb net vijf uur kickboks training achter de rug", aldus Mol. Een afdoende verklaring die je beter niet kunt tegenspreken van deze vechtsporter.

Wouter Havinga en Joop de Feijter zorgden voor een bizarre slotfase. De Feijter belandde in een riant gewonnen eindspel. Zijn bedenktijd was echter slechts luttele seconden. De Feijter sloeg in rap tempo enkele stukken van Havinga. Hij ging door zijn vlag, waarna Havinga dankbaar het punt leek te incasseren. Men had echter buiten de waard (wedstrijdleider) gerekend. Deze verklaarde de partij alsnog tot remise, want met slechts een koning is winst reglementair niet mogelijk. Een uitslag waar beiden zich uiteindelijk goed in konden vinden.

Ben Verduyn is in de onderlinge confrontaties Eip Janssen voortdurend de baas. Janssen ging er nu eens goed voorzitten. In een partij uit een stuk werd een fraaie zege geboekt.

Uitslagen

Overige uitslagen: Van de Weteringh - Radstaat 1-0, Hartsuiker - Slijper 0-1, Wenning - Kingma 1-0, Van der Vos - Bomhof 0-1, Broek - Eshuis 0-1,Van den Berk - Bor 0-1, Di Pietro - Pasveer 0-1, De Groot -Bootsman 1-0, Blokpoel - Banga 0-1, Numan - M.Havinga 1-0, Aalbers - Hoek, Ziegler - Nagel, Van Esch -Mouthaan allen remise.

De Cirkel schaakt elke dinsdagavond ( rookvrij ) vanaf 20.00 uur in de Openhof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen dus op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen, telefoon ( 0318 ) 612138 of dinsdags in de speelzaal. De jeugdafdeling start reeds om 18.45 uur en inlichtingen kunnen worden verkregen bij Louis van der Vos, telefoon (0318) 630906 of dinsdags in de speelzaal.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie