Ziekenhuis bestrijdt ondervoeding

25 juni 2008 om 00:00 Nieuws

EDE - Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat 1 op de 20 patiënten die de polikliniek van Ziekenhuis Gelderse Vallei bezoeken ondervoed is. Dit betekent dat er wekelijks 100 patiënten in een slechte voedingstoestand naar het ziekenhuis komen.

Ondanks de jarenlange Edese strijd tegen ondervoeding wordt een groot deel van de patiënten nog niet behandeld door een diëtist.

Afname

Door patiënten op de polikliniek, dus vroegtijdig, te screenen op ondervoeding hoopt het ziekenhuis op afname van het aantal patiënten dat ondervoed in het ziekenhuis wordt opgenomen.

Onderzoek in Ede in samenwerking met de Wageningen Universiteit gaat nog een stap verder: hoe ziet de beste behandeling van ondervoede patiënten eruit?

Complicaties

Alleen als de voedingstoestand bekend is, kan er adequaat gehandeld worden en kan het percentage ondervoede patiënten echt teruggedrongen worden.

Hoe eerder er wordt gestart met de voedingsbehandeling, hoe beter. Ongeveer 25-40 procent van de patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen is ondervoed.

Als gevolg van ondervoeding duurt het herstel langer, treden er meer complicaties op, ligt de patiënt langer in het ziekenhuis en zijn de kosten hoger.

Onderzoek

In de periode maart - mei 2008 heeft Ziekenhuis Gelderse Vallei meegedaan aan een landelijk onderzoek.

Omdat er weinig bekend is over hoe vaak ondervoeding voorkomt op de polikliniek is er in de maanden maart, april en mei van dit jaar een onderzoek uitgevoerd in negen ziekenhuizen door de Stuurgroep Ondervoeding met financiering van het ministerie van VWS en ZonMw. Van ruim 2200 polikliniekpatiënten zijn gegevens verzameld.

Op basis van lengte, gewicht en gewichtsverlies kon het aantal patiënten met ondervoeding worden vastgesteld.

Voorkomen

Ondervoeding bleek voor te komen bij 5 procent van de patiënten, waarvan slechts 16 procent onder behandeling was van een diëtist.

De poliklinieken waar landelijk ondervoeding het meest voorkwam waren mond- kaak- en aangezichtschirurgie (17 procent), oncologie (10 procent), revalidatie (8 procent), chirurgie (7 procent), maag- darm- leverziekten (7 procent) en longziekten (7 procent).

Transmuraal voedingsteam

Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft al drie jaar geleden een transmuraal voedingsteam opgericht. Dit team stimuleert de vroegtijdige herkenning van ondervoeding in de thuissituatie en de huisartsenpraktijk.

Screening

Al vóórdat patiënten het ziekenhuis bezoeken moet screening hebben plaatsgevonden. De afgelopen tijd is hierdoor de behandeling van ondervoeding vaker toegepast. Patiënten krijgen eiwit- en energierijke voeding.

Nader onderzoek van Ziekenhuis Gelderse Vallei met de Wageningen Universiteit moet uitwijzen welke voeding het beste werkt bij ondervoede patiënten.

: Zie voor meer medisch nieuws: www.edestad.nl

Rubriek: Medisch

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie