Verdubbeling N224 van start

9 juli 2008 om 00:00 Nieuws

Door de (aan)bouw van de wijken ten noorden van de N224, nieuwbouwwijk Kernhem, en het doortrekken van de N30 naar de A12 is de functie van de N224 veranderd van doorgaand verkeer naar meer intern gericht stadsverkeer, vindt de gemeente. De N224 zal na de wegwerkzaamheden dan ook als weg binnen de bebouwde worden aangemerkt. De gemeente denkt dat hiermee de verkeersveiligheid wordt vergroot. Dit betekent een verandering van de toegestane snelheid. Zo zal de maximale snelheid op de weg tussen de A30 en het kruispunt Laarwoud worden aangepast tot zeventig kilometer per uur vanwege de functie van ontsluitingsweg voor de stad Ede. Vanaf kruispunt Laarwoud tot de Lunterseweg zal de maximale snelheid vijftig kilometer per uur gaan bedragen.

In augustus begint fase 1 werkzaamheden EDE - De gemeente start eind augustus met de werkzaamheden rond de verdubbeling van de N224 tussen de A30 en de Lunterseweg. De weg wordt tijdens de werkzaamheden niet afgesloten. Er blijven altijd twee rijstroken beschikbaar voor gemotoriseerde voertuigen. Fietsverkeer zal worden omgeleid via een duidelijk aangegeven route.

Fasen

De gemeente heeft de wegwerkzaamheden opgedeeld in drie fases. Fase 1 start in augustus en gaat over het weggedeelte A30 tot het nog te bouwen winkelcentrum ‘Het Nieuwe Landgoed’. Die werkzaamheden zijn naar verwachting medio december afgerond. De bouw van voorzieningencentrum ‘Het Nieuwe Landgoed’, in combinatie met de verdubbeling van het overige gedeelte van de N224 tot aan de Lunterseweg (fase 2 en 3), komt volgend jaar aan bod.

Fietsers

Fietsers kunnen na de verdubbeling gebruik maken van het fietspad aan de zuidzijde van de N224. Dit wordt geschikt gemaakt voor tweerichtings fietsverkeer en wordt dan ook breder gemaakt dan het huidige fietspad. Tijdens de uitvoering van de verdubbeling zal ook het fietspad aan de zuidzijde worden aangepakt. Dat betekent dat de fietsers tijdelijk via de Laan van Kernhem en een tijdelijk fietspad ter hoogte van vlek B moeten fietsen.

Groen

De verdubbelde N224 behoudt een groen karakter. Zo zal de huidige bomenrij in de nieuwe situatie als middenberm fungeren. Ook worden de twee nieuwe rijstroken in december afgesloten met een rij eikenbomen.

Nog voor de bouwvak worden borden langs de weg geplaatst die de weggebruiker informeren over de aankomende werkzaamheden. Voor de omwonenden is een nieuwsbrief gemaakt met informatie over de verdubbeling. Deze wordt volgende week huis-aan-huis verspreid in de wijken Kernhem en Veldhuizen. De nieuwsbrief is ook te vinden op www.ede.nl bij Werk in uitvoering.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie