‘Ik ben verbaasd over voorstel’

17 september 2008 om 00:00 Nieuws

Het voorstel kreeg niet het bekende sterretje. De beraadslagingen zullen naar het lijkt nog eens worden overgedaan in de gemeenteraad van 2 oktober. Een voorstel van de indieners om dat uit te stellen omdat Marcèl van Dalen, één van de indieners, er dan niet bij kan zijn, werd door de tegenstanders weggewuifd. Een pesterijtje? Nee, zo werd er gezegd. ,,Het voorstel gaat over personen en dan kan je niet wachten met de behandeling”, zo was de redenering.

Raadsleden ‘mogen’ in Idee in Uitvoering EDE - Grote woorden tijdens de behandeling in de raadscommissie Algemene Zaken & Middelen (AZ&M) over het voorstel van Eric Leltz van GroenLinks/PE en Marcèl van Dalen van D66 om Edese gemeenteraadsleden per 1 januari 2009 uit te sluiten van het bestuur van de Stichting Idee in Uitvoering, dat in veel ogen als een PvdA-feestje wordt gezien. ,,De leden zijn niet dichter tot elkaar gekomen”, concludeerde commissievoorzitter Lambert Kisteman.

door Jan de Boer

Leltz gaf volmondig toe dat het voorstel vanuit een dosis achterdocht was gemaakt. Achterdocht gevoed door irritatie omdat Van Dalen en hij meermalen bij wethouder Simon van de Pol, de voorzitter van de stichting, inzage had gevraagd om de financiële gegevens van de stichting. Die gegevens had het tweetal niet gekregen. Ook niet omdat de jaarverslagen van de Stichting er nog altijd niet blijken te zijn. Jaarverslagen overigens die de stichting wettelijk niet hoeft te verstrekken.

De tegenstanders van het voorstel, vooral het CDA, de PvdA en de ChristenUnie, begrepen het moment van het indienen van de initiatiefvoorstel ook niet, omdat hierover in hun ogen door het rapport van de Rekenkamer over de zogenaamde ‘gebonden partijen’ nog moet gesproken. Opmerkingen als onbehoorlijk bestuur van het stichtingsbestuur viel evenmin bij de tegenpartijen in goede aarde. Vooral Jos van Kroonenburg (PvdA) was niet bepaald te spreken. ,,Ik ben verbaasd en verontwaardigd over het voorstel. Het is een trap na naar alle raadsleden, die hun stinkende best hebben gedaan voor de stichting.”

Nico van de Poel (SGP) vond het maar een vaag voorstel. ,,Waarom mogen er in de stichting alleen geen raadsleden zitten”, vroeg hij zich hardop af. Voor Stef van der Klok (VVD) was de hamvraag of er voor de raadsleden sprake is van een belangenverstrengeling. ,,Voor ons is dat niet het geval. Wel zijn wij geneigd om de positie van de wethouder in het bestuur te herzien.”

Voor Leltz bleef het onverteerbaar, dat financiële stukken van vier, vijf jaar geleden nog niet overlegd konden worden. Jos van Heuveln bleef een raar gevoel houden van het voorstel. Ook vond de fractievoorzitter van de ChristenUnie er niets verkeerds aan dat raadsleden deel uitmaken van het bestuur van Idee in Uitvoering. En vooral omdat de raadsleden daar op persoonlijk titel inzitten.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie