Echtpaar Fluit vertrekt naar Vietnam

1 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

De 28-jarige geboren en getogen Edenaar moet de vestiging van De Heus in Vietnam op poten zetten. ,,Je hebt twee soorten concurrenten. De lokale Vietnamese bedrijven, die dichtbij de lokale bevolking zitten en veel kennis van de lokale markt hebben. Het nadeel van die bedrijven is dat ze minder technologische ontwikkeling hebben dan de westerse bedrijven. De andere concurrenten zijn de internationale voerfabrieken, die al in het land actief zijn. Mijn taak is die fabrieken te gaan leiden. En om een team met mensen te gaan opbouwen.”

EDE - Gabor Fluit en zijn vrouw Suong vertrekken zondag 5 oktober naar Vietnam. Voor het in Ede gevestigde De Heus International B.V. wordt Fluit directeur over twee veevoederfabrieken in het in zuidoost Azië gelegen land. ,,Het grote verschil met Nederland is dat er in Vietnam veel kleinere fabrieken zijn. En dat het voer verpakt in zakken naar de boeren toegaat. In Nederland heb je van die grote bulkwagens.” door Jan de Boer

De Heus is een internationaal opererend concern dat actief is in diervoeders. Het bedrijf heeft 1200 medewerkers wereldwijd. Het bedrijf, dat in 1911 werd opgericht, heeft Nederlandse wortels. 11 van de 22 veevoederfabrieken zijn gevestigd in Nederland. De Heus is het grootste familiebedrijf in de Nederlandse mengvoederindustrie, met vooraanstaande posities in onder andere de sectoren varkens, vleeskuikens, melkvee, legkippen en kalkoenen. Het bedrijf heeft vestigingen in Polen, Tsjechië, Egypte en Zuid-Afrika. Ook zijn er deelnemingen in bedrijven in Rusland en China. Sinds 2000 is De Heus in Ede gevestigd.

Productielocatie

Zowel in het noorden als in het zuiden van Vietnam wil De Heus met een productielocatie starten. ,,Vietnam is een enorme groeimarkt met meer dan 85 miljoen mensen. Na de periode van oorlogen is het land zich heel snel aan het ontwikkelen. Over tien jaar een gemiddelde groei van zeven, acht procent. In een land waar de economie groeit en de mensen meer geld te besteden hebben zie je ook dat de vlees- , melk- en eierconsumptie omhoog gaat. Dat betekent dat je meer dieren nodig en beter voer nodig hebt. Vietnam is voor een groot deel afhankelijk van import. Ons doel in Vietnam is om te produceren voor de lokale markt.”

Vietnam is voor Gabor Fluit bekend terrein. ,,Ik heb in 2001 mijn vrouw Suong daar ontmoet. Ik was daar met een Vietnamese vriend, Thuy, die in Ede woont. Het plan was om rond te gaan reizen. In het geboortedorp van Thuy heb ik mijn huidige vrouw ontmoet. Tweeënhalf jaar heb ik op en neer gereisd. In 2004 kwam zij in Ede. Suong heeft nu vierenhalf jaar in Ede gewoond. We hebben altijd gezegd, dat - als de kans zich voordoet - we het serieus zouden overwegen om in Vietnam te gaan wonen en werken.”

De kans doet zich nu voor. Vanaf 1 augustus 2008 is Fluit in dienst bij De Heus. ,,Toen ik tegen mijn vrouw zei dat er een kans was om in Vietnam te gaan werken, was zij de koffers al aan het inpakken. Het bevalt haar hier prima, maar het trekt ook wel weer om een paar jaar bij familie en vrienden in de buurt te zitten. In Nederland zit ze ook goed. En spreekt de taal nu goed.”

Fluit vervolgt: ,,De belangrijkste reden voor De Heus om met mij in zee te gaan is, dat ik al veel in Vietnam ben geweest. En dat mijn vrouw er vandaan komt. Ik ken de cultuur en spreek de taal redelijk goed. Toen mijn vrouw naar hier kwam is zij Nederlands gaan leren. Ik hielp haar daarbij en ik heb tegen haar gezegd ‘probeer mij nu Vietnamees te leren’. Management ervaring heb ik opgedaan bij de ABN Amro. De kennis over dierenvoeder en dieren moet ik nog meer krijgen. Maar dat leer ik wel.”

Woonplaats

Gabor en Suong Fluit gaan Saigon wonen. ,,De tweede fabriek komt in de buurt van Hanoi. Wat we daar gaan doen is nog niet zeker. In Saigon nemen we een bestaande fabriek over. Met de huidige eigenaar zijn we in principe akkoord over de overname. Het is nu een Vietnamees mengvoerbedrijf, die dezelfde dingen die wij hier in Nederland doen. Het betekent voor mij dat ik regelmatig van de ene naar de andere kant van het land zal vliegen.”

,,Als De Heus willen we klein beginnen in Vietnam,” vervolgt Gabor Fluit zijn verhaal. ,,De markt willen we eerst leren verkennen. En daarna willen we proberen in marktaandeel te groeien en de fabrieken verder te gaan uitbouwen. Dat zijn de plannen voor de komende jaren. Ik ga voor minimaal vier jaar weg. Het is een hele uitdaging voor mij. Het is een andere business en een ander land. En ik word eindverantwoordelijk in Vietnam. Een grote verantwoordelijkheid en een grote uitdaging om dat al op mijn 28-ste te mogen doen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie