Nog geen groen licht windmolens

29 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

Windmolens roepen verschillende gedachten op. De een vindt ze mooi, terwijl de ander ze door de horizonvervuiling lelijk vindt. Tegen windmolens in gebieden met veel open ruimtes, bestaan over het algemeen weinig bezwaren. Wethouder Peter van ‘t Hoog ziet de komst van windmolens, die een energie voor 3.600 woningen kunnen leveren, wel zitten. ,,Windenergie levert geld op, het heeft het meeste rendement,” weet hij.

De een vindt ze mooi, de ander vindt ze lelijk EDE - Er is nog geen groen licht voor de bouw van twee windmolens langs de A30. Tijdens de vergadering van de raadscommissie Beheer Fysieke Omgeving (BFO) stonden nog niet alle partijen te juichen. Voor veel partijen is de komst van windmolens een worsteling. Menigeen ziet zo’n molen in Ede als een ‘excuus Truus’, slechts als een symbool.

door Jan de Boer

Langs A30

Volgens de plannen van de gemeente moeten er langs de A30 twee windmolens komen, één bij de tunnel aan de Schutterweg en de ander bij de fietstunnel bij hert bedrijventerrein Heestereng. In het bestemmingsplan moet het allemaal nog vastgelegd worden. Van ‘t Hoog wilde alvast weten hoe de commissieleden over de komst van de twee windmolens dachten.

Milieupartij GroenLinks/PE is vierkant voor, zo zei Ab Dominicus namens deze partij. D66 had evenmin bezwaren. Han Schipper (ChristenUnie) sprak over het belang van duurzame energie en was ook voor. Wout Schotsman (PvdA) had evenmin problemen met de plaatsing van windmolens en pleitte er net als Peter de Pater (GemeenteBelangen) voor om meer dan twee windmolens te plaatsen.

Het CDA, VVD en de SGP waren er nog niet helemaal uit. Twijfels waren er of windenergie nu wel zo’n goede investering is en of er niet meer met zonnecollectoren gewerkt kon worden. Past een windmolen nu wel of niet in het landschap van de Veluwe werd er ook geopperd. En wil de gemeente Ede niet zelf de windmolens exploiteren.

Ook waren er vragen over eventuele planschade. ,,Als we groene stroom krijgen, moet deze stroom binnen de gemeentegrenzen blijven”, vond CDA’er Francisca van Hierden. Dick de Groot (VVD) wilde een afweging kunnen maken tussen windenergie en zonnecollectoren. SGP’er Albert Pluimers had twijfels bij de grootschaligheid. ,,Zet het eigenlijk wel zoden aan de dijk?”

Van ‘t Hoog vond windmolens een oer-Hollandse methode om energie op te wekken. Hij onderkende dat windmolens niet alleen voordelen kennen. ,,Het valt niet tegen te spreken dat windmolens een aantasting van de horizon zijn. Toch moet je de kans grijpen om de windmolens aan de kant van het bedrijventerrein te plaatsen.”

Volgens de wethouder zijn er geen beletselen tegen de bouw. Zelf exploiteren vindt hij geen optie. ,,Ik heb er alle vertrouwen dat we een exploitant kunnen vinden. Edenaren en bedrijven moeten kunnen participeren in de energie uit windmolens. Daarmee bereik je ook een betrokkenheid,” aldus de wethouder, die niet uitsluit dat er in de toekomst nog meer windmolens komen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie