Veel Edese cafés staan roken weer toe

19 november 2008 om 00:00 Nieuws

,,De opstand wordt alleen maar groter’’, zegt Ferry Boers van Railroad. ,,Ik denk dat de minister ook niet de helft van zijn salaris in wil leveren. Ik heb het één week zonder roken geprobeerd, maar ze gaan allemaal naar buiten. Zo kan ik niet werken. Wij accepteren het gewoon niet.’’ De ondernemer denkt er sterk over om op 29 november mee te protesteren in Den Haag met de stichting ‘Red de kleine horeca-ondernemer’. ,,Die gaat de boetes aanvechten. De stichting kiest voor het Spaanse model, waarbij zelf de keuze wordt gelaten om wel of niet te roken.’’

Klandizie loopt naar concurrent met asbakken EDE/REGIO - Ondanks het verbod, hebben veel eigenaren van cafés in de gemeente Ede weer asbakken geplaatst en staan zij roken binnen toe. Hiermee riskeren zij een boete van driehonderd euro. Aan het Museumplein was het vorige week raak met bekeuringen, een voorschot op de hardere aanpak die minister Klink aankondigt.

door Freek Wolff

Boers denkt dat negentig procent van de cafés òm is en roken weer toestaat. ,,De sfeer is weg. Kijk, in Engeland gingen achtduizend cafés failliet hierdoor, maar wij Nederlanders accepteren dat niet. Laat ze niet-roken-cafés maar subsidie geven en ons met rust laten.

Dat geld zou dan naar buurman Premier kunnen gaan, want daar zegt de barman dat asbakken niet nodig zijn. Maar toch zegt ook hij: ,,Als iedereen weer begint met roken, ben je een dief van je eigen portemonnee als je het niet toestaat.’’

In café Substitute hangt een plaatje in het halletje met een sigaret. Daar mag gerookt worden. Toch staan binnen ook asbakken. ,,Nee hoor. Dat is een stuk glas met twee sleuven’’, wordt lachend gereageerd. Vrijdag werd hier een bekeuring geïncasseerd. ,,We zijn vanaf donderdag weer begonnen met roken. Niet omdat we dat willen, maar omdat we dat moeten. Want mensen lopen naar andere cafés waar ze wel kunnen roken. De afgelopen tijd werd daar niet gecontroleerd.’’

Controleurs

Thijs Klercx en Joyce Wijnsouw balen van het halfzachte beleid dat gevoerd is. ,,Anderen hebben ervan geprofiteerd dat er niet gehandhaafd werd. Er liepen de afgelopen vier maanden slechts dertig controleurs in het hele land.’’ Ze vinden dat niet-roken ten koste gaat van de gezelligheid en dat het overzicht zoek raakt als mensen naar buiten gaan om te roken. Dat werkt overlast in de hand.

,,De horeca zou landelijk eens een paar weekenden dicht moeten, dan zou je merken hoe groot de sociale functie is van cafés. Het probleem is dat beleidsmakers ons zien als reguliere bedrijfstak, maar wij verkopen ook gezelligheid’’, aldus Klercx. Volgens hem zou er meer aandacht moeten gaan naar luchtzuivering met een installatie.

Ook in De Pineut werd vorige week een bekeuring uitgedeeld. ,,Niemand houdt zich aan het verbod. En met slecht weer trekken mensen toch naar binnen. Ik wacht af wat minister Klink doet’’, zegt eigenaar Paul Platschorre. Hij zegt dat bekeuringen van drie tot zeshonderd euro nog te overzien zijn, ,,maar het wordt beroerder als ze je vergunning af gaan pakken.’’ Volgens hem is dat de enige manier om roken te bestrijden. ,,Maar als er niet gecontroleerd wordt, doe ik er ook niet aan mee. Op deze manier kost het veel meer geld. Maak je een wet dan moet je ook direct sancties uitdelen. Platschorre vindt het niet erg als er niet meer gerookt wordt en hij verwacht dat het verbod uiteindelijk niet te stuiten is.’’

In Bennekom lijkt de horeca iets minder moeite te hebben met het verbod. ,,Het is best moeilijk. We merken dat mensen wegblijven, want het gaat ten koste van de gezelligheid. We hebben een rookruimte buiten’’, reageert een medewerker van De Rechter.

In Lunteren volgen de cafés het spoor van het Edese horecacentrum. ,,Met mij hebben, op twee na, alle bedrijven de asbakken terug gezet’’, zegt Tjeerd Belksma van Café de Peperbus. ,,Ik zag mijn omzet met een derde dalen. Drie grotere cafés konden een rookruimte creëren, maar bij kleinere zaken moet je naar buiten. Als dat overal zo was, had je eerlijke concurrentie.’’ Hij kreeg nog geen bekeuring, maar verwacht die wel. Belksma zegt dat volgens hem als gevolg de drankketen nu als paddestoelen uit de grond schieten. De Lunterse ondernemer gelooft toch niet dat het verbod terug te draaien is.

Otterloër D. Bloem van De Waldhoorn zegt: ,,Mijn klanten lopen naar een collega, want daar mogen ze wel roken. Ik weet niet hoe lang ik dit nog volhoud. Maar ze moeten strenger optreden. Het is ja of nee.’’ Bloem weet dat zijn personeel niet tegen rook kan en creëert buiten een overkapping, zodat daar liefhebbers de nicotine kunnen inhaleren.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie