‘Hommeles’ bij Gemeente Belangen

30 december 2008 om 00:00 Nieuws

Het voorstel in de begrotingsraad over de verlaging van het inflatiepercentage is uiteindelijk de laatste druppel voor de breuk. Van Os stemde voor, terwijl de andere op dat moment aanwezige twee raadsleden, Jet Verhoeff en Peter de Pater, tegen waren. ,,Het raadsvoorstel vonden we ter plekke op tafel. Jet had al besloten, dat GB tegen was. Ik wist van niets, terwijl ik de belastingen moest verdedigen. Voor de Edese burgers vond ik het een goed voorstel. En stemde daarom voor.”

Frans van Os verder als eenmansfractie EDE - Gemeenteraadslid Frans van Os is door GemeenteBelangen (GB) uit de fractie gezet. Deze mededeling kreeg Van Os, die voor GB al bijna15 jaar in de Edese raad zit, per brief. De hoop van GB, dat Van Os zijn raadslidmaatschap er aangeeft, blijkt ijdel. Frans van Os gaat als eenmansfractie verder. Onder welke naam weet hij nog niet. De fractie van GB is nu gereduceerd tot drie leden.

door Jan de Boer

,,Zonder hoor en wederhoor ben ik door Koos van Boven uit de fractie gezet,” stelt hij. ,,En nu? Ik heb een brief in drie zinnen teruggeschreven, dat ik de brief voor kennisgeving aanneem. En dat ik mijn raadslidmaatschap niet opzeg. Koos is blijkbaar niet bereid met mij er over te praten. Ik ben klaar met hem. Met niemand van de fractie heb ik gesproken. Ik ben uit de fractie gezet, ik heb er niet voor gekozen.”

Van Boven sprak over de hommeles in de fractie van GemeenteBelangen al op 23 december in het presidium. Daar gaf hij mondeling uitleg over de ‘kwestie Van Os’. Volgens Van Boven zijn er door het vertrek van Frans van Os alleen maar verliezers. ,,Is het niet raar dat het schriftelijk gebeurt? Je moet niet denken dat het over een zaak van een dag of een week betreft. Het is wel vaker in de fractie besproken. Daar is tegen Frans gezegd dat wij bepaalde zaken anders zouden willen hebben.”

,,Het is jammer, maar op een gegeven moment niet meer tegen te houden. Frans had standpunten, die we niet meer aan elkaar konden uitleggen. Het is heel vervelend, heel betreurenswaardig. De breuk is natuurlijk heel erg slecht voor iedereen die erbij betrokken is,” zegt Van Boven, die tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in het voorjaar van 2010 weer lijsttrekker voor GB wil worden.

Van Os, een noeste werker die jarenlang op de achtergrond veel werk voor de GB verzette, heeft de ‘boel’ wat hem betreft afgewerkt. ,,Alle spullen, die ik thuis had, heb ik in de kast van de fractiekamer gezet. De deur heb ik op slot gedraaid en de sleutel ingeleverd bij de griffie. Ook heb ik mij voor GemeenteBelangen uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel en bij de bank.”

Volgens Van Boven had het geen zin om ‘door te blijven rommelen’. ,,Het kwam de sfeer in de fractie niet ten goede. Dat heeft ook geen zin. Het liefst had ik dat Frans in februari, maart was gestopt. Dan hadden we netjes afscheid kunnen nemen.”

foto's:

* Frans van Os

* Jet Verhoeff en Koos van Boven

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie