Cees Willemsen oudste wielrenner WV Ede

30 december 2008 om 00:00 Nieuws

Willemsen ontdekte de fietssport pas toen hij 53 jaar oud was. ,,Ik las een stukje in de krant, dat je kon fietsen met de groep.” De Edenaar verscheen daar als enige in een trainingspak met een hoge fiets met drie versnellingen. ,,Op het stuk van Amerongen naar Wijk bij Duurstede was ik nog zo gek ook om op kop te gaan zitten. Dat ging allemaal prima. De laatste kilometers kreeg ik het voor mijn kiezen. Ik vond het wel zo leuk, dat ik binnen een paar dagen al een racefiets had gekocht.”

‘Als ik me kapot fiets, voel ik me helemaal prima’ EDE - De oliebollentocht van de Wielervereniging Ede was weer een groot succes. Het met afstand oudste actieve lid van de club, Cees Willemsen, was ook weer van de partij. De 82-jarige Cees is naast een fiets- ook een medisch wonder. Na de tweede heupbreuk dacht de dokter, dat het hem veel tijd zou kosten weer op de been en op de fiets te komen. Niet bij Willemsen. ,,Wel gaat het fietsen me beter af dan het lopen.”

door Jan de Boer

Voorlopig denkt hij niet aan stoppen. Dit jaar kocht Cees Willemsen nog een nieuwe racefiets en een nieuw ATB-fiets. ,,Nee, dan mag ik sowieso niet stoppen, dan is het niet rendabel. Zo lang als het kan wil ik het volhouden. Nu ben ik nog helemaal niet van plan om er mee uit te scheiden. Wat niemand wil geloven dat mijn zeventigste jaar mijn topjaar is geweest. Ik heb een vast trainingsrondje van dertig kilometer waar ik mezelf test hoe ik er aan toe ben. Op die leeftijd heb ik mijn persoonlijke record gebroken.” Bij elke sport die Cees Willemsen bedrijft is hij een gedreven baasje. ,,In de autosport, het rijden van oriëntatie- en betrouwbaarheidsritten ben ik ook verschrikkelijk fanatiek geweest. In alles wat ik doe, doe ik voor honderd procent mee. Op latere leeftijd ging ik bij het fietsen ook nog aan wedstrijden meedoen. Tot zeven jaar geleden zat ik bij de wielervereniging nog bij de snelste groep, de 35 kilometer groep.”

Dat tempo is nu een beetje te hoog voor Willemsen. ,,Ik zit nu in de 25 kilometergroep, dat is de gezelligste groep. Vroeger fietste ik tweemaal per jaar in het buitenland. En ik ging ieder jaar twee keer skiën.” Ook omdat de Edenaar door de gezondheid van zijn vrouw Janny meer aan huis is gebonden, komt dat er niet meer van. ,,Fietsen vind ik niet alleen leuk. Maar lichaam vraagt er naar. Als ik mij zo nu en dan hartstikke kapot fiets, voel ik me prima.”

,,Doe ik dat niet, smaakt het eten me niet meer. Het eten zit me dan verkeerd, kan ik slechter naar de wc. En voel ik mij niet goed. Voor de tijd dat ik fietste moest ik veel Rennie’s eten. Als ik weinig lichaamsbeweging heb, heb ik een slechte spijsvertering. Sinds ik met fietsen begon, voel ik mij een herboren mens.”

,,Toen ik een tijdje helemaal uit de running was vanwege mijn heup, voelde ik mij helemaal niet goed. Niets dat me smaakte. Ook de borreltjes, die ik ‘s avonds neem als ik naar bed toe ga, smaakten me niet. Gek, hè. Als ik weer sport komt alles weer op zijn plek. Vaak hebben ze tegen me gezegd, dat ik een bijzonder mens ben.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie