Het jaar 2008: De radars van ‘Nederland regelland’

30 december 2008 om 00:00 Nieuws

Meer dan driehonderd caravanbezitters op recreatiepark De Zanding, waarvan sommigen al meer dan veertig jaar in Otterlo staan, zijn volgens Cor Baars wanhopig. En leven al maandenlang in onzekerheid. Zij willen voorkomen, dat de ‘Jan de Arbeiders’, zoals Baars hen typeert, op straat komen te staan. ,,En niet zoals bij meerdere campings in Nederland het geval was, dat zij ook de dupe gaan worden. En al hun zuur verdiende en opgebouwde bezittingen kwijt zullen raken.”

OTTERLO - Er is een grote onrust op de camping De Zanding. Caravanbezitters daar zijn ten einde raad. ,,Moet ook hier Jan de Arbeider het veld gaan ruimen voor 400 tot 450 vakantiewoningen. Blijft er nog wel in Nederland plek over voor Jan de Arbeider om zich nog ergens te kunnen ontspannen en te recreëren.”. Vragen die niet alleen Cor Baars uit Hoofddorp danig bezighoudt. Tekst: Jan de Boer - Foto: Jan Aukes/Jan Pit

Euroinvestors presenteerde in juni 2008 plannen voor de ontwikkeling van 400 tot 450 vakantiewoningen op De Zanding. Voordat dit plan ook echt gerealiseerd kan worden vloeit er nog heel wat water door de Lunterse Beek, zo lijkt het. Als er in de nieuwe herstructurering geen rekening wordt gehouden met de ‘Jan de Arbeiders’ betekent dit voor velen door de leeftijd van hun caravan einde verhaal op De Zanding.

Voor anderen betekent het volgens Cor Baars torenhoge verplaatsings- en aansluitingskosten naar een andere camping. Hij spreekt van een slagveld. ,,Aan het einde van het recreatieseizoen zijn er door angst en te lang in het ongewisse te zitten al zo’n 75 caravans van het terrein verdwenen. De Zanding is op vele plekken veranderd in een bouwval.”

De caravanbezitters zitten in grote spanning en verwachten snel duidelijkheid over hun toekomst. Iets wat De Zanding, maar ook de gemeente Ede - ook al zouden zij dat willen - hen nu niet kunnen bieden. Iemand die iets van planologie snapt, weet dat de caravanbezitters zich voor de nabije toekomst geen angst hoeven te maken. De radars van ‘Nederland regelland’ draaien nog altijd heel, heel traag.

Complex

Bart Jan Witschge van De Zanding zegt geen duidelijkheid te kunnen geven hoe het recreatiepark zich in de toekomst gaat ontwikkelen. Dat is volgens hem iets tussen de gemeente, als eigenaar van de grond, en Euroinvestors, het bedrijf dat de nieuwe plannen op De Zanding wil ontwikkelen. ,,Het is complexer dan iedereen van de buitenkant denkt. Ik ben geen partij.”

,,Feit is wel dat er nu veel onduidelijkheid is. En daar helpt de kredietcrisis ook niet bij. Ik weet wel waar wij als bedrijf mee bezig zijn. En dat voorbereidingen voor 2009 treffen. De nieuwe ontwikkelingen spelen op de achtergrond, het is iets voor de verre toekomst. Dan moet je denken aan jaren. Voor de huidige exploitatie van De Zanding denk ik aan de korte termijn.”

Meerdere scenario’s voor de langere termijn worden onderzocht, stelt Witschge. ,,Een groot deel van die scenario’s moet getoetst worden op de ruimtelijke en bestemmingsplanmatige haalbaarheid. Iets wat nog helemaal niets met de economische haalbaar te maken heeft. Zodra de gemeente Ede en de provincie Gelderland zich hebben gebogen over de verschillende scenario’s is er meer duidelijkheid. Daar gaat nog veel tijd overheen. Ik begrijp dat de bewoners zich vroegtijdig ongerust maken. Het is verstandiger te wachten op wat er gaat gebeuren.”

Duidelijkheid

Iedereen heeft volgens Witschge belang bij duidelijkheid. ,,En niet in de laatste plaats wij als bedrijf. Wij runnen een bedrijf, op de langere termijn wordt er naar ontwikkelingsmogelijkheden gekeken. Niemand durft daar nu zijn vingers aan te branden. Gewoon omdat de materie daarvoor te complex is. Op de oude voet doorgaan heeft geen toekomst. We zoeken naar nieuwe exploitatiemogelijkheden.”

,,Maar dat hoeft niet via allemaal doemscenario’s plaats te vinden. Ik vind het jammer dat die toon zo nadrukkelijk wordt neergezet. Klanten reageren alsof ons kostje gekocht is. Er is geen enkel signaal dat daar op duidt. Er is alleen aangegeven dat er voorzichtigheid moet zijn met vervangingsinvesteringen. Niemand kan de toekomst op langere termijn inkleuren.”

De huidige exploitatie van De Zanding is volgens Witschge economisch niet haalbaar. ,,Dat ligt niet aan mij of aan het bedrijf, maar aan de ontwikkelingen binnen de sector, die het in Nederland niet bepaald makkelijk heeft. Ook omdat het kamperen bij de boer in capaciteit en hoeveelheid, iets wat helemaal niet zo erg is, is toegenomen. En doordat het buitenlands toerisme steeds goedkoper wordt.”

Foto:

Hoofddorper Cees Baars toont de beoogde toekomst: ,,Jan de Arbeider staat op straat.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie