Primeur Edesche Boys bij zaalvoetbaltoernooi

6 januari 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Voor het eerst in de 22-jarige historie van het SDS zaalvoetbaltoernooi is Edesche Boys de winnaar geworden. In een kolkende sporthal De Reehorst werd Blauw Geel'55 dinsdagavond met 4-0 verslagen. Stroe sleepte de derde plaats in de wacht door een 7-3 overwinning op Otterlo.

Met de Boys en Blauw Geel kreeg het toernooi de terechte finalisten. In de poulewedstrijden waren beide teams met overmacht eerste geworden. In de eerste halve finale van de avond had Edesche Boys het lastig met het goed spelende Stroe. Via de topscorer van het toernooi, Stefan Jansen, werd een 1-0 voorsprong genomen. Chris Geerestein en Mark Adams bogen dat om in een 1-2 voor Stroe.

Maar via twee lucky's van spelmaker Michel van den Brink kwam de Boys weer op voorsprong. Met een man minder wist de door oud Blauwgeler Marcel van der Hoop gecoachte ploeg toch via Adams op gelijke hoogte te komen. Maar Jeffrey van Harn zorgde ervoor dat het grote aantal Edesche Boys fans uit hun dak konden gaan: 4-3.

Otterlo nam tegen de andere favoriet Blauw Geel via Niels Blotenburg een 0-1 voorsprong. Die stand bleef lang op het bord. Maar Robbin Beukhof zorgde met twee treffers in een goede minuut dat Blauw Geel aan de leiding kwam. Vervolgens maakten de Edenaren tweemaal goed gebruik van een man meer situatie. Danny Burgerhoudt, later gekozen tot beste speler van het toernooi, en Stefan Laurens wisten te profiteren: 4-2. Daar tussen door had Jannes Prins de spanning nog teruggebracht. Door een raszuivere hattrick van Frank Jacobse werd het uiteindelijke een geflatteerde 7-2.

In de strijd om de derde plaats was er een hoofdrol voor Mark Adams. De nummer negen van Stroe scoorde liefst zes keer. Daarmee had hij een groot aandeel in de uiteindelijke 7-3 overwinning op Otterlo. Twee van de Otterlose doelpunten kwamen op naam van Laurens Foekens, die samen met Stefan Jansen gekroond werd tot topscorer van het toernooi. Hiervoor telden alleen de doelpunten in de poulewedstrijden.

Finale

In een sfeervolle rood-zwarte ambiance, kende Edesche Boys in de finales een bliksemstart. Via twee keer Arjan Hardeman werd een 2-0 voorsprong genomen. Een inzet van Michel van den Brink betekende zelfs de 3-0. Blauw Geel probeerde wel wat terug te doen. Maar Laurens stuitte op de paal en Bart van den Brink ranselde op een katachtige wijze een pegel van Dick Hoefakker uit zijn doel. Terwijl 'het is stil aan de overkant' werd gezongen door de Boys-aanhangers, pikte Stefan Jansen ook nog zijn doelpuntje mee: 4-0. Bijna had Bart van den Brink helemaal de show kunnen stelen. Maar zijn poging om de te ver van doel staande Louis Laan te verschalken, strandde op de lat.

Na het laatste fluitsignaal werd de overwinning gevierd als ware een kampioenschap was behaald. Nadat het publiek, met Michel van Eck voorop met zijn vlag, uitgebreid was bedankt, keek 'dirigent' Michel van den Brink terug op het duel. ,,Het is mooi dat je met je vrienden dit toernooi wint. Vooraf had ik al een goed gevoel. Blauw geel heeft dan wel goede voetballers, het zijn geen echte zaalvoetballers. In de finale hebben we het niet echt moeilijk gehad.''

Overschrijving

Voor Van den Brink, die afgelopen zomer overschrijving aanvroeg van Fortissimo, was het een van zijn eerste optredens voor de Boys. ,,Na de winterstop ben ik van plan ook op het veld mee te gaan doen. In de periode dat ik bij het Nederlands zaalvoetbalteam zat, was dat verboden. Doordat de A-status is verloren, moet je nu in eigen tijd gaan trainen. Dat is met gewoon werken niet meer te combineren. Het gevolg daarvan is dat eigenlijk het complete team is gestopt. Waaronder ik dus ook. Ik speel dus alleen nog in de eredivisie bij LZV Kuipers. Dat is geen belemmering om op het veld te spelen.''

Broer Bart liet zien het keepen nog niet verleerd te zijn. ,,Omdat Rudy Möller ziek was geworden, ben ik gaan keepen. Ik heb wel zere handen overgehouden aan dat schot van Dick Hoefakker. Maar daar sta je toch voor. Maar net als op het veld ligt mijn voorkeur toch bij het voetballen. Dat wij van mijn andere cluppie Blauw Geel winnen is geweldig. Ik moet iedereen de complimenten geven. We hebben gestreden als leeuwen. Natuurlijk gaf mijn broer Michel net dat beetje extra. Maar iedereen heeft het goed gedaan. Isas van Slijpe was bijvoorbeeld verdedigend zeer sterk.''

,,Met het winnen van dit toernooi zetten we de Boys toch weer positief op de kaart'', gaat 'Bartje' verder. ,,Ik denk en hoop dat het ons ook een boost geeft richting het veld. Als wij dezelfde instelling houden, moet promotie mogelijk zijn. En als je dan dit toernooi er bij neemt, hebben wij een prachtig seizoen.''

Poulewedstrijden

Zoals gezegd waren zowel de Boys als Blauw Geel de terechte finalisten. Na de voortvarende start nog in het oude jaar, was de Edesche Boys na de 4-0 in de openingswedstrijd van zaterdag tegen Otterlo al zeker van de volgende ronde. Een geflatteerde zege. De omstreden 2-0 van Arjan Hardeman was het breekpunt. De Boys speelde het toernooi vervolgens uit met een 0-0 tegen Ede/Victoria en een 4-3 winst op Advendo'57.

Bij die laatste twee duels bleef smaakmaker Michel van den Brink op de bank. ,,Ik had dinsdagavond al wat last van mijn hamstrings gekregen. Nadat we al zeker waren van de kruisfinales, heb ik geen risico meer genomen.''

Bij de strijd om 'the best of the rest', waren alle teams met nog vier duels op het programma, in de race. De eerste twee afvallers waren het tegenvallende DTS'35 en Harskamp na hun onderlinge 2-2. Arnand van Norel schoot vijftig seconden voor tijd de gelijkmaker binnen. Vervolgens ging Advendo met 3-4 de bietenbrug op tegen Edesche Boys. De Ederveners presteerden het met een man meer, een doelpunt tegen te krijgen.

Daardoor moesten Otterlo en Ede/Victoria onderling uitmaken via zich zou plaatsen voor de kruisfinales. Waar Ede/Victoria tot dan toe een prima indruk had achter gelaten, zakte men door het ijs. Otterlo maakte goed gebruik van de ruimte, en scoorde liefst negen keer. Naast de altijd scorende Laurens Foekens, waren er ook drie doelpunten van de jonge Robin Koning.

Poule B

Van het jonge en technische Blauw Geel'55 werd veel verwacht. Die favorietenrol weer waargemaakt. Na de start met twee overwinningen, werd FC Jeugd verslagen en tegen Stroe gelijk gespeeld. Opvallend was een goede organisatie, waarbij in verdedigend opzicht weinig werd weggegeven. Het doelsaldo van 10 voor en 4 tegen was veelzeggend.

Daarin was ook een rol weggelegd voor good-old Louis Laan. De routinier liet zien ook als doelman zijn waarde te hebben, waarbij in tegenstelling tot als verwacht, weinig werd meegevoetbald. Laan werd genomineerd voor doelman van het toernooi. Uiteindelijk werd Nurettin Sali van FC Jeugd uitgeroepen tot beste doelman. Bij de spelers werd dat Danny Burgerhoudt. Als dat bijvoorbeeld iemand anders van zijn ploeg was geweest, had niemand daar ook wat van gezegd. Typerend voor het huidige Blauw Geel was ook dat backs als Robbin Beukhof en Stefan Laurens in de zaal lieten zien over een goede technische bagage te beschikken.

Ook in deze poule hier bleef de spanning tot het laatst bewaard, wie de tegenstander op dinsdagavond van Edesche Boys zou worden. De eerste afvaller was het organiserende SDS'55. Het bleef lang 0-0 in een echte 0-0 wedstrijd tegen Stroe, totdat toch Maarten van den Top de score opende. Jarno van Ruler bracht een paar minuten voor tijd Stroe op 1-1. In de slotminuut nam SDS doelman Erwin van den Brink alle risico door voor zijn tegenstander te komen. Dat lukte. Echter zijn pass kwam voor de voeten van Van Ruler, die de bal van afstand in het lege doel deponeerde: 1-2.

Ambities

Vervolgens maakte Lunteren een einde aan de ambities van FC Jeugd door een doelpunt van Robert Dijkhuizen. Opvallend was dat Jeugd in haar laatste drie duels niet één keer wist te scoren. Stroe, dat toch al een goede indruk had achtergelaten, was vervolgens verantwoordelijk voor het enige puntenverlies van Blauw Geel. Jarno van Ruler bracht kort voor het einde de 2-2 op het scorebord.

Vervolgens was het wachten voor Stroe op Fortissimo en Lunteren. Fortissimo had tegen het al uitgespeelde SDS voldoende aan een zege. Samir Raoui bracht de Edenaren nog wel op voorsprong. Maar SDS vervulde haar sportieve plicht en won uiteindelijk met 5-3. Kamal Bendadi, die nog twee keer namens Fortissimo tegen scoorde, had eerder het publiek op een paar prachtige technische hoogstandjes getrakteerd.

Het over de hele linie tegenvallende Lunteren, had ineens ook nog een kans. Daarvoor moest wel in de slotwedstrijd van het toernooi met twee doelpunten verschil worden gewonnen van het al geplaatste Blauw Geel. Dat toonde zich een waardige lijstaanvoerder, door vrij gemakkelijk via Mark van de Weerd en Robbin Beukhof met 2-0 te winnen. Daardoor was ook Stroe zeker van de laatste vier.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie