Lucky Carel de Vries ontsnapt bij De Cirkel

7 januari 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - In de twaalfde speelronde leek Martijn Bakker voor dé zo gewenste sensatie bij De Cirkel te zorgen. Bakker had de winst tegen koploper Carel de Vries voor het grijpen. Zijn enige probleem was uit de vele winstkansen de goede te kiezen. Op het moment suprême blokkeerde de jongeling. Lucky De Vries plaatste een `Houdini` act, die alsnog de onverdiende winst opleverde. De Vries (790) gaat nu met een straatlengte aan kop, gevolgd door Bakker (536), Boom (535) en Dekker (513).

,,De eerste twintig zetten waren mijn beste zetten van dit seizoen. Wat daarna volgde was bagger", zei Bakker. Een analyse die niets aan duidelijkheid te wensen overliet. De zenuwen gierden de hoofdrolspelers door het geteisterde lichaam. Tijdens de slotminuten gebeurde er van alles op het bord. ,,Ik wilde de competitie nog spannend maken, maar Martijn profiteerde niet", grapte De Vries. ,,Onzin natuurlijk. Ik stond volledig verloren, maar Martijn begon te haperen. Ik zag mijn kans en heb die benut. Of de overwinning verdiend is? De vraag stellen is ze beantwoorden.''

Bakker, die sterk speelde, greep in de tijdnoodfase lelijk mis. Zo rond de twintigste zet werd de winstgevende voortzetting (d5) gemist. Hoewel hij na afruil van de zware stukken ogenschijnlijk beter stond (twee pionnen meer), werd het vijandelijke paard spelbreker. Bakker had enige tijd nodig de nederlaag te verwerken.

Dat had ook Anne Postma. In zijn partij tegen Marijn Dekker was hij lang zeer kansrijk. Dekker, die in de opening een pion verloor, zag Postma te gretig opereren. Een 'vorkje' leverde torenverlies op. Hoewel Postma kansen op remise had, was er een twee vork, waardoor de dame verloren ging fataal.

De achtervolgers Harold Boom en Sebo Nienhuis speelden een leuke partij, waarin laatstgenoemde het centrum kon bezetten. Boom wist de aanvalsweg te blokkeren en remise was het gevolg. Daar had het lang niet naar uitgezien in de partij tussen Tom Pronk en Jef van Swieten. De toppers voerden een stevig achterhoede gevecht om in de top tien te blijven. Pronk nam na een rustige opening het initiatief. Van Swieten werd in de verdediging gedrukt. Dan komt het beste in hem boven. Pronk liet zich een vrijwel gewonnen staand toren eindspel ontglippen. De remise handdruk bezegelde voor beiden een voorlopige top tien plaats.

Overige uitslagen: Van de Weteringh - Bootsman, Slijper - Kingma, Janssen - Van der Vos en De Groot - Bor, Smit - Wenning allen 1-0. Heynis - Pijkeren, Pasveer - Blokpoel, Teunissen - Eshuis, Ziegler - Numan en Bakkenes - Bomhof allen 0-1. Hartsuiker - Hoek, Banga - Di Pietro, Havinga - Degenhart, Van Esch - Mouthaan, Van de Brink - Aalbers en Spronk - Zee remise.

Op de foto: Martijn Bakker (links) verliest dramatisch van Carel de Vries

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie