Irun2Bfit voor vierde keer georganiseerd

2 februari 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Voor het vierde achtereenvolgende jaar gaat IRun2BFit van start. Duizenden leerlingen van het middelbaar onderwijs trekken dan in verschillende steden de loopschoenen aan. Het hardloopproject is bedoeld voor tweedejaars scholieren van het voortgezet onderwijs. Gedurende een aantal weken wordt op school in de lessen biologie en lichamelijke opvoeding (LO) aandacht geschonken aan diverse aspecten van de loopsport. Aan de orde komen bijvoorbeeld de gezondheid- en fitheideffecten bij meer bewegen. Ook inzicht in de belasting en belastbaarheid van je eigen lichaam, inzicht in de persoonlijke loopstijl en de consequentie in de keuze van schoenen, gezonde voeding, verantwoorde conditieopbouw en plezier beleven komen aan bod. Met als uiteindelijke doel vergroting van de persoonlijke fitheid en verbetering van de gezondheid.

Voor de Edese scholieren begint het programma dinsdag 10 februari met een kick-off op de atletiekaccommodatie van CAV Climax en eindigt op 17 april met deelname aan de Bergrace, een groots loopspektakel met de finish in Ouwehands Dierenpark in Rhenen.

Oud-europees marathonkampioen Gerard Nijboer heeft in de periode, dat hij werkzaam was als coördinator en hoofdcoach wegatletiek van de KNAU (thans Atletiekunie), geleerd dat onder andere door beperkingen in gezondheid en fitheid steeds minder talenten zich aandienen en doorbreken. Als onze beste jeugd niet fit genoeg is, hoe zit het dan met degene die niets doen? Dat was voor hem de prikkel om zich juist voor de toekomst van de Nederlandse jeugd in te zetten, met als motto: 'dankzij hardlopen op weg naar een betere en energieke leefstijl'.

In 2006 werd de gemeente Ede als pilot-locatie gekozen, omdat daar alle belangrijke 'ingrediënten' aanwezig waren: doelgroep, organisaties en trainingsmogelijkheden. Vervolgens is het project in andere gemeenten (Veenendaal, Enschede, Steenwijk en Zwolle) landelijk van start gegaan. Er is bewust gekozen voor de leeftijdscategorie van tweedejaars leerlingen van de middelbare scholen. De afgelopen jaren hebben leerlingen van Het Streek (locatie Bovenbuurtweg), het Pallas Athene College en het Marnix College meegedaan. In 2008 ook een klein aantal leerlingen van Het Streek, locatie Amsterdamseweg. Dit jaar wordt geprobeerd om meerdere scholen bij dit project te betrekken.

In december heeft de Edese organisatie met de directies van de deelnemende scholen bekeken of er voldoende draagvlak was om door te gaan. De directies van de scholen voor voortgezet onderwijs waren erg enthousiast over de behaalde resultaten en willen ook de komende jaren hun medewerking aan dit project verlenen. Aan leerlingen van het 2e jaar wordt een volledig programma aangeboden, terwijl de leerlingen uit het 3e, 4e en 5e leerjaar worden aangemoedigd om zich in te schrijven, opdat het loopproject een breder draagvlak krijgt en het binnen de leefstijl van de jeugd wordt opgenomen.

Programma van IRun2BFit voor 2009:

*Alle 2e jaars leerlingen worden door de schoolcoördinator op de hoogte gebracht van het project en kunnen zich hiervoor inschrijven;

*De kick off heeft plaats op 10 februari a.s. om 15.15 uur op de accommodatie van atletiekvereniging Climax.

*De start wordt gegeven door John Smeelen, de directeur van Sportservice Ede;

*Na de voorjaarsvakantie in februari, maart en de eerste twee weken van april loopscholing, training, enz.;

*Begin april vindt er een testloop plaats;

*17 april deelname aan de Bergrace.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie