Forse celstraffen geëist tegen drie Edenaren

3 februari 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Bij de Arnhemse rechtbank is tegen drie inwoners van Ede forse celstraffen geëist. De verdachten zouden zich schuldig hebben gemaakt aan grootschalige fraude met bankpassen.

Een 26-jarige man hoorde achttien maanden gevangenis tegen zich eisen, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Een echtpaar van 46 jaar moet als het aan justitie ligt acht maanden cel krijgen en nog eens vier maanden voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie wil verder dat de 26-jarige en de vrouw bijna 35.000 euro terugbetalen aan de staat.

De jongste van het drietal werd in 2007 benaderd door enkele andere mannen die hem een voorstel deden snel geld te verdienen door pinpassen te vervalsen. De Edenaar vroeg de 46-jarige vrouw, personeelslid van een tankstation in haar woonplaats, om op haar werkplek een gemanipuleerde pinautomaat te plaatsen. Op deze manier konden zij bankpassen van klanten ‘skimmen’: de magneetstrips werden gekopieerd, die vervolgens werden gebruikt om er namaakpassen van te maken.

Een camera boven de automaat, die de echtgenoot van het personeelslid in het plafond zou hebben aangesloten, las de pincode af. In totaal zou er op verschillende plekken honderden keren geld uit de muur worden gehaald. Het schadebedrag liep op tot bijna vier ton, waarvan het leeuwendeel in de zakken van de ‘opdrachtgevers’ van de Edenaren verdween. Uiteindelijk ontdekten de banken dat er frauduleuze handelingen aan de gang waren, de politie startte een onderzoek en de drie liepen tenslotte tegen de lamp.

Tijdens de rechtszitting, waarbij de vrouwelijke verdachte verstek liet gaan, gaven beide mannen de feiten toe. Zij stelden toentertijd het geld dat zij met hun illegale activiteiten verdienden hard nodig te hebben om hun schulden af te lossen. ,,Maar vanaf het moment dat we erbij betrokken raakten hadden we al spijt’’, stelde de 46-jarige over zijn aandeel en dat van zijn echtgenote.

De officier van justitie bracht naar voren dat er door de praktijken van de Edenaren enorme schade is aangericht. Klanten verliezen door deze methoden hun vertrouwen in banken en winkels, aldus de aanklager. ,,Maar deze manier van optreden leidt vooral tot een grote ontwrichting van het betalingsverkeer’’. Alleen celstraffen vond de officier in dit geval passend.

De rechtbank doet uitspraak op 17 februari. (APA)

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie