Harold Boom vloert koploper bij De Cirkel

4 februari 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Het onvermijdelijke is toch gebeurd. Harold Boom bracht de tot dusverre ongenaakbare koploper Carel de Vries zijn eerste competitie nederlaag toe. De Vries blijft desondanks riant leider. Hij gaat aan kop met 898 punten. De tweede plaats wordt bezet door Boom (765,67) en derde staat regerend kampioen Tom Pronk (628,50).

De 'Spaanse' partij tussen Boom en De Vries ging lang vrijwel gelijk op. In de overgang van midden- naar eindspel veroverde Harold Boom de e-lijn. Hij versterkte de druk op de stelling van De Vries. De naar voren marcherende pionnen waren niet meer te stoppen. Nadat Boom een pion tot Dame promoveerde, gaf zijn tegenstander op.

Tom Pronk is op de weg terug. Tegen Martijn Bakker werd een klein openingsvoordeeltje secuur verdedigd. In de slotfase was de gewonnen pion genoeg om de partij in zijn voordeel te beslissen. Sebo Nienhuis speelde tegen Hans van de Weteringh in de opening erg passief. ,,Ik heb 'ergens' verloren gestaan. Hans ging mijn inziens teveel op pionnen jacht. Ik kreeg daardoor met Tc7 behoorlijk tegenspel." Dat laatste klopte. Van de Weteringh onderschatte de kracht van de twee witte torens op de zevende rij. Een oprukkende vrijpion (d6) deed de rest. Nienhuis bezet door deze overwinning de vierde positie.

Jeugdtalent Jan Pijkeren leek van routinier Peter van der Wijngaart te gaan verliezen. ,,Ik zag het even niet meer zitten", aldus Jan. Tot zijn vreugde gold dit kennelijk ook voor zijn tegenstander. Net voor het vallen van de vlag werd de 'vrede van de Open Hof' in het kerkgebouw gesloten. Pijkeren blijft met deze knappe prestatie op een mooie achtste plaats staan.

'Nestor'

Die is niet weggelegd voor de 'nestor' van de club. De oudste actieve schaker Adri van der Niet slaagde er niet in zijn 86e verjaardag (woensdag 4 februari) met een zege luister bij te zetten. Wim Bomhof gooide roet in het eten. Vanuit de opening stelde hij Van der Niet voor onoplosbare problemen. Van der Niet was achteraf erg ontevreden over zijn spel. ,,Het waren geen kleine foutjes maar blunders." Tot zijn schrale troost blijft Van der Niet wel leider in het runner up klassement. De 'nestor' staat negen plaatsen hoger dan de positie waarin hij jaargang 2007/2008 afsloot.

'Woensdag'

Opmerkelijk waren een aantal partijen in de tweede helft van de ranglijst. Zo leek Eip Janssen tegen Wouter Havinga, na hevige strijd op een onbedreigde overwinning af te stevenen. Niets was minder waar. Onder druk van de tijd haperde de schaakmachine. Slechts doordat Havinga zijn koning liet insluiten, waardoor 'mat' ontstond, kon winst worden genoteerd.

Nog bonter maakten Gijsbert Nagel en Bert Bakkenes het. In een stelling, waarin Nagel een toren voorstond, leek het slechts een kwestie van tijd alvorens hij zijn tweede overwinning binnen zou slepen. Bakkenes, die zag dat zijn tegenstander zijn torens niet verbonden hield, vlocht wat 'aardigheidjes' in de stelling. Mat achter de paaltjes was het ondankbare loon voor Gijsbert.

In een vrijwel verlaten speelzaal speelden Hans de Groot en Ton van den Berk een pracht partij. De Groot, met slechts een honderd tal seconden op de klok, moest vechten voor zijn leven. Van den Berk, riant in zijn tijd zittend, aasde teveel op het promoveren van een pion. Dit gaf De Groot op woensdagmorgen, waar de partij op dinsdagavond begon, te vluchten in eeuwig schaak. Een bitter einde voor Van den Berk. "Ik ben niet zo goed in eindspelen, maar het was wel een leuke partij.'' Daarmee onderstrepend waarom zoveel schakers graag lid zijn van De Cirkel.

Uitslagen

Overige uitslagen: Slijper - Heynis, Hoek - Kingma, Van der Vos - Van Sprundel, Mouthaan - Vos, Spronk - Bootsman allen 1-0. Dekker - Van Swieten, Verduyn - Smit, De Feijter - Teunissen, Blokpoel - Bor, Van de Brink - Eshuis allen 0-1. Remise speelden: Pijkeren - Van de Wijngaart, Hartsuiker - Zee en Wenning - Di Pietro.

De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Openhof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen dus op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen, telefoon ( 0318 ) 612138 of dinsdags in de speelzaal. De jeugdafdeling start reeds om 18.45 uur en inlichtingen kunnen worden verkregen bij Louis van der Vos, telefoon (0318) 630906 of dinsdags in de speelzaal.

Foto: Nestor Adri van der Niet moet zijn koning omleggen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie