Sloop

4 februari 2009 om 00:00 Nieuws

Je hebt letterlijke en figuurlijke sloop. In het eerste geval gaat het om concrete gebouwen, in het tweede geval gaat het om de aftakeling van organisaties.

Zo liggen de puinhopen aan de Lunenburg, als gevolg van sloop in de wijk Veldhuizen, nog steeds in ruste, voor een ieder ter bezichtiging. Het Nieuwe Landgoed laat daar nog even op zich wachten in deze economische crisistijd.

Ook op de locatie Enka-fabriek domineert de afbraak. Het is nauwelijks voor te stellen dat van de poort en de muren die nog overeind staan iets moois te maken is. Toch moet hier een moderne, nieuwe woonwijk verrijzen.

Pal onder de Concordiamolen deed de slopershamer zijn werk om een deel van de omgeving neer te halen. Ik heb me verbaasd waarom de lelijk hoge silo’s aan de noordkant tot rijksmonument zijn verheven. En dit terwijl een soortgelijk gebouw, de maalderij in Lunteren (ook bij een molen), de slopersdans niet kan ontspringen. Het lijkt hier verdacht veel op het meten met twee maten.

Maar goed, wat is nu helemaal de waarde van gebouwen? Misschien moeten we ons meer zorgen maken om de sloop van huishoudelijke hulp voor bejaarden. De zorgverleners gaan - als ze niet uitkijken - gewoon minder verdienen, terwijl het werk identiek blijft. Zo’n bezuiniging gaat zich wreken, wat ik je brom.

Soms hoef je echter niks te doen om een organisatie te slopen. Vraag het de Dorpsraad in Lunteren. Passiviteit van de inwoners om zich voor het eigen dorp in te zetten, kan op termijn desastreus uitpakken.

Waar is Bob de Bouwer?

Freek Wolff

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie