Halve eeuw gezelligheid en grondigheid

18 februari 2009 om 00:00 Nieuws

LUNTEREN - Een gezellig koor dat zijn liederen grondig instudeert. Dat is de typering die voorzitter Kees Schoonderbeek en penningmeester Gert Willigenburg geven aan het Hervormd Zangkoor Lunteren. Vijftig jaar bestaat HZL inmiddels. Die mijlpaal wordt gevierd met een receptie en een jubileumconcert.

door Bram Wisse

Het HZL werd 29 januari 1959 opgericht en begon met 45 leden. Dat aantal groeide binnen een jaar tot 80. Er bestond veel zanglust, wat blijkt uit de vele uitvoeringen die de eerste jaren werden gegeven. In 1960 waren dat er twaalf, waarvan vijf in de Oude Kerk in Lunteren en andere in Ede, Doorn, Bennekom en in de muziektent aan de Boslaan in Lunteren.

Aanvulling

Tegenwoordig geeft HZL minder uitvoeringen. De belangrijkste zijn de jaarlijkse paas-, herfst- en kerstuitvoeringen, in de Oude Kerk en de Bethelkerk. Tussendoor zingt het koor soms in een verpleeg- of woonzorgcentrum in Lunteren of omgeving. Het koor oefent elke maandagavond in de Bethelkerk. Het repertoire bestaat uit psalmen, geestelijke liederen en enkele andere stukken, zoals een deel uit een paascantate.

In de 50-jarige geschiedenis van het koor vallen als bijzonderheden op dat in 1988 een bezoek werd gebracht aan Antwerpen, waar drie uitvoeringen werden gegeven, en dat in 2000 gereisd werd naar en gezongen in Roemenië en Hongarije. Andere hoogtepunten waren een optreden voor de Muzikale Fruitmand van de Evangelische Omroep en - al in 1966 - de opname van een kerst-lp. De leden van het HZL komen niet alleen uit Lunteren, maar ook uit onder meer Barneveld, Scherpenzeel, Renswoude en Bennekom.

Nieuwe leden kan het HZL goed gebruiken, want de laatste vijftien jaar daalde het ledental beetje bij beetje. Het zit nu weer op het niveau van het begin, terwijl er ook jaren waren van 120 leden. ,,We kunnen aanvulling gebruiken in alle vier de stemmen waarin we zingen’’, zegt voorzitter Kees Schoonderbeek. ,,Iedereen die houdt van christelijke liederen en van zingen, is welkom. Vooral jongeren, want die zijn momenteel in de minderheid.’’ HZL heeft vanouds ook een kinderkoor en een jongerenkoortje, maar de doorstroming naar het volwassenenkoor zet te weinig zoden aan de dijk.

Hart

Het is geweldig om in het HZL te zingen, promoot penningmeester Gert Willigenburg zijn koor. Zelf zit hij er zo’n 30 jaar op. De voorzitter is circa 15 jaar lid. Allebei vinden ze HZL een koor waar ze met plezier zingen. De liederen worden grondig ingestudeerd. De huidige dirigent, Harry Stijf uit Ede, let op allerlei details die heel belangrijk zijn. Daarbij is perfectie niet het belangrijkste, maar dat je wat je zingt weet over te brengen. Zingen met je hart erbij. De liederen vragen er om. Wel spreekt het ene lied je meer aan dan het andere, gaat Kees Schoonderbeek erop door. Zelf raakt hij keer op keer in het bijzonder onder de indruk van ‘Gebed om genade’, een van de liederen die het koor zingt.

De repetitie-avonden zijn behalve leerzaam en inspirerend ook gezellig, zegt Willigenburg. Dat is al te merken aan het feit dat het kwartier pauze meestal een half uur wordt. Op het koor wordt lief en leed gedeeld. En wat de twee bestuursleden ook noemen: je vormt als koor een organisme dat helemaal op elkaar ingespeeld raakt. Je kent de stemmen om je heen. Je helpt elkaar bij het instuderen van een nieuw lied of op andere momenten.

Zaterdag 4 april wordt in de Oude Kerk in Lunteren een jubileumconcert gegeven. Het wordt een bijzonder concert, temeer omdat er behalve de gebruikelijke begeleidingsinstrumenten piano en orgel panfluit, viool, trompet en dwarsfluit wordt gespeeld en twee solisten meedoen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie