Gemeente start procedure voor definitieve warmtecentrale

24 februari 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Het college van burgemeester en wethouders gaat een partiële herziening maken voor het perceel van de definitieve warmtecentrale in de wijk Kernhem. De Raad van State keurde eerder dit jaar het bestemmingsplan Kernhem goed, met uitzondering van het deel waar de warmtecentrale komt. De tijdelijke centrale blijft staan, in afwachting van een definitieve oplossing.

Op de aangewezen locatie in Kernhem mag een warmtecentrale worden gebouwd, mits deze voldoet aan de milieu- en veiligheidseisen. In de partiële herziening van het bestemmingsplan moet de gemeente voldoende onderbouwen welke afstanden er gelden tot omliggende gebouwen.

Onderzoek

Bureau SAVE voerde, in opdracht van de gemeente Ede, een onderzoek uit naar de veiligheid van de tijdelijke centrale, de risico's voor de omgeving en de regels met betrekking tot het milieu. Het bureau concludeert dat de huidige (tijdelijke) installatie aantoonbaar voldoet aan de wettelijke eisen van externe veiligheid en dat deze voldoet aan de eisen van luchtkwaliteit en geluid.

Bij de afweging om de tijdelijke centrale te gedogen is zorgvuldig gekeken naar de veiligheidsaspecten. Het onafhankelijk onderzoek toont aan dat de afstanden tot gevoelige objecten (zoals het schoolplein) voldoen aan de richtlijnen. Daarnaast is de werkelijke capaciteit van de centrale, weergegeven in Megawatts, aanzienlijk lager dan de mogelijkheid die het bestemmingsplan bood (10 MW in plaats van 28 MW).

Dit komt volgens wethouder Simon van de Pol omdat in het begin uitgegaan was van verwarming voor Kernhem A, B en C. ,,Maar het betreft alleen Kernhem A. Blokverwarming in plaats van stadsverwarming. Daarom die verlaging van 28 naar 10 MW. En dat scheelt al gauw een meter of twintig. Nu moeten gevoelige objecten, zoals een school en schoolplein, op tien meter afstand liggen. En daar wordt aan voldaan. Veilig dus."

Blokverwarming

KindVeilig Kernhem vindt het lachwekkend. ,,Dit is wel een raar verhaal", zegt woordvoerster Hester van het Loo. ,,We hebben het altijd over stadsverwarming gehad en nu noemt de wethouder het ineens blokverwarming. Maar het gaat om verwarming van 1100 woningen, wel een erg groot blok. Dit is gewoon een rapport om van de juridische regeltjes af te komen, maar we laten het er niet bij zitten."

Van het Loo: ,,We zouden tevreden zijn als de wethouder had gezegd: het is veilig om die en die reden. Maar dat kon hij niet, 'daar moeten we de Nuon maar in vertrouwen' zei hij. Maar laat de wethouder nou eens redelijk zijn. Hij doet niets en loopt alles maar te verdraaien. En het leidt alleen maar tot uitstel, want laat de Raad van State er maar een nieuwe uitspraak over doen. En als die net zo vernietigend is als de vorige keer, heeft de wethouder pas echt een probleem."

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat het hekwerk rondom de centrale verbeterd moet worden. Zo moet er een hek komen met alleen verticale spijlen, nu heeft het hek ook horizontale spijlen waardoor het hek als een soort trapje te gebruiken is. Ook is de locatie onvoldoende gemarkeerd en niet voorzien van informatie. De gemeente heeft NUON verzocht op korte termijn een nieuwe afzetting te plaatsen met een duidelijke markering. Van het Loo: ,,Toch raar dat dit een paar jaar heeft moeten duren."

Alternatieven

Het maken van de partiële herziening kost minimaal 42 weken, als er geen bezwaren binnen komen. Ondertussen gaat de gemeente Ede echter ook onderzoek doen naar alternatieven. Zo wordt er gekeken of Kernhem A verwarmd kan worden met restwarmte van VIKA aan de Nizolaan. ,,Maar hiervoor is 17.000 ton snoeihout per jaar nodig, en dat is niet weinig", zegt Van de Pol. ,,We willen de absolute garantie hebben dat die hoeveelheid er elk jaar weer is, anders beginnen we er niet aan."

Ook wordt onderzoek gedaan naar de inzet van GFT-vergisting voor de productie van warmte en elektriciteit. ,,Zelfs mestvergisting voor de levering van biogas in plaats van aardgas is een optie. Dit is weliswaar een goed alternatief voor het milieu, maar niet voor de locatie", weet Van de Pol. Van het Loo is wel blij met de alternatieven, maar heeft er wel haar bedenkingen bij. ,,Waarom ga je een procedure voor alternatieven starten als de definitieve centrale ook veilig is?"

Van de Pol wil uiterlijk in september weten of de alternatieven haalbaar zijn. Zo ja, dan kan het maken van de partiële herziening stop gezet worden. Zo nee, dan is er nog genoeg tijd over om daarmee door te gaan.

Op 10 maart vergadert de raadscommissie RO over de warmtecentrale.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie