Tienermeisjes krijgen in 2009 drie prikken

25 februari 2009 om 00:00 Nieuws

De inenting is voor alle meisjes die zijn geboren in 1997 of daarna. Zij krijgen hiervoor een uitnodiging thuis. Ook meisjes die zijn geboren in 1993, 1994, 1995 of 1996 krijgen een uitnodiging in het kader van een inhaalprogramma. De vaccinaties zijn gratis.

Inentingen tegen infectie met kanker-virus EDE - Meisjes in de leeftijd van dertien tot en met zestien krijgen een oproep thuisgestuurd om zich dit voorjaar te laten inenten tegen baarmoederhalskanker. De inenting bestaat uit drie prikken.

Ook als ouders het er niet mee eens zijn, kunnen tienermeisjes de inenting ontvangen. Dat is in de wet vastgelegd. De inentingen tegen baarmoederhalskanker zijn vanaf 2009 onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP), waaronder ook inentingen tegen rodehond en mazelen vallen. De uitnodiging krijgen meisjes in februari of maart. Bij elkaar zijn het drie prikken in zes maanden. ,,Pas na de derde prik ben je goed beschermd.’’

Jaarlijks krijgen ongeveer 600 vrouwen baarmoederhalskanker. Gemiddeld sterven elk jaar 200 vrouwen aan deze ziekte. Het wordt veroorzaakt door een infectie met het humaan papillomavirus (kortweg HPV). Er bestaan wel honderd typen van dit virus, maar die kunnen niet allemaal kanker veroorzaken. De inenting beschermt tegen twee typen van het HPV-virus die samen zeventig procent van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken.

,,Er zijn zware procedures geweest om de risico’s van een nieuw vaccin uit te sluiten’’, licht de arts Marina Conijn toe. ,,De fabrikanten hebben meter dossiers met studies als bewijs. Je moet het natuurlijk goed monitoren op bijwerkingen. De meisjes die al gevaccineerd werden, hadden soms last van een dikke arm en hoofdpijn, maar dat weegt uiteraard niet op tegen het krijgen van kanker.’’

De drie prikken worden in de bovenarm gegeven. Nog onbekend is of er nog meer moeten volgen. ,,Er wordt eerst onderzocht hoe lang de vaccinatie beschermt tegen baarmoederhalskanker. De vaccins geven ministens zes jaar bescherming, maar waarschijnlijk veel langer. Hoe lang precies, dat zal de tijd leren. Een eventuele herhalingsvaccinatie zal dan gegeven worden op volwassen leeftijd.’’

Jongens kunnen net zo goed een HPV-infectie krijgen en doorgeven. Maar jongens krijgen geen baarmoederhalskanker. Volgens de Gezondheidsraad zijn er niet genoeg gegevens beschikbaar om te bepalen of vaccinatie van jongens zinvol is. Daarom worden jongens niet geprikt.

u Meer info: lokaal vaccinatieschema van de eerste twee inentingen: In Ede in De Kei aan de Peppelensteeg 12 op de vrijdagen 13 maart en 10 april, in Renkum op de woensdagen 11 maart en 8 april in sporthal Doorwerth aan de Dalweg 3, net als in Wageningen, waar vaccinatie gebeurt in sporthal De Bongerd aan de Bornesteeg 2. De datum voor de derde prik wordt later bekend. Sites: www.prikenbescherm.nl en www.rijksvaccinatieprogramma.nl .

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie