Beheerder ‘Ons Gebouw’ stopt er mee

25 februari 2009 om 00:00 Nieuws

In september 1968 kwam ‘Ons Gebouw’ in bezit van de plaatselijke afdeling van het Nederlands Verbond van Vakverenigingen (NVV). Voor die tijd stond het gebouw bekend als het ‘Mollenkerkje”, gesticht door de dames Mol, destijds woonachtig aan de Telefoonweg en die in hun achtertuin een kerkje lieten bouwen. Door een scheuring in de gereformeerde gemeenten kwam het gebouwtje leeg te staan.

,,Het gebouwtje was er altijd voor iedereen’ EDE - De tijd van gaan als beheerder bij ‘Ons Gebouw’ aan de Bettekamp is gekomen voor Geurt Veenendaal. Na veertig jaar trouwe dienst stopt de 76-jarige Edenaar er mee. Veenendaal, een volbloed NVV’er geeft het stokje door aan zijn opvolger Hans van der Loo. Vrijdagavond werd Geurt Veenendaal officieel uitgeluid in ‘zijn’ gebouw.

door Jan de Boer

Geurt Veenendaal was er vanaf het begin bij toen de ‘rode’ vakbond eigenaar werd van het ‘Mollenkerkje’. Van de huidige vakbonden moet de Edenaar niets hebben. Zo maakte hij het persoonlijk het houten bord, dat vanaf de Bettekamp is te zien. Tussen haakjes staat achter ‘Ons Gebouw’ niet zonder reden NVV.

Het was een hele klus om ‘Ons Gebouw’ gebruiksklaar te krijgen, herinnert Veenendaal zich als de dag van gisteren. Het gebouwtje moest helemaal verbouwd worden. ,,De bond kocht het gebouw gekocht voor het vakbondswerk en het verenigingswerk. Op 1 maart werd het gebouw geopend.” Allerlei verenigingen maken of maakten gebruik van ‘Ons Gebouw’. De radioamateurs waren er te vinden. Ook de Edese pluimveevereniging, en bijvoorbeeld een yogagroep en een hengelsportvereniging.

Daarnaast doet ‘Ons Gebouw’ op zondag dienst als kerk. Tegenwoordig door de hersteld apostolische kerk. ,,Van alles zit in het gebouw”, weet Geurt Veenendaal, die het werk veertig jaar met plezier heeft gedaan. ,,Ik was er altijd voor de koffie, een drankje of een pilsje.” Het werk bij ‘Ons Gebouw’ was voor Veenendaal ook een mooie compensatie, omdat hij veel te vroeg moest stoppen als timmerman in de bouw.

Door zijn leeftijd en gezondheid stopt hij als beheerder van ‘Ons Gebouw’. ,,Natuurlijk loopt alles achteruit. Je wordt ouder. Ik heb in Hans van der Loo iemand gevonden, die het van mij kan overnemen. In al die jaren is er bijna nooit iets gebeurd. Eén keer hebben we de politie er bij gehad omdat het geluid te hard stond voor de bewoners van de flat aan de Van Evertsenstraat.”

Het vrijwilligerswerk kon hem altijd bekoren. ,,Het is niet alleen het verenigingsleven. Vooral het omgaan met mensen vond ik mooi. Je bent er eigenlijk een soort maatschappelijk werker. Je was natuurlijk heel eigen met verenigingen. Dat ga ik niet missen, nee. Als ik ergens mee stop dan stop ik ook. Ik ben nooit ergens aan blijven kleven. Natuurlijk gaan er best wel eens dingen aan je hart. Ik heb het werk in ‘Ons Gebouw’ met plezier gedaan. Ik heb er altijd voor gestaan, dat het gebouwtje er voor iedereen was. Ook voor de minder draagkrachtigen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie