‘Wij vinden dat ‘t te lang duurt’

25 februari 2009 om 00:00 Nieuws

De notitie is een aanvulling op de kadernotitie museumbeleid, die in het voorjaar in de commissie Maatschappelijke Zorg (MZ) is besproken. De twee partijen geven beleidsmatige accenten aan die een bijdrage kunnen leveren aan de vaststelling van het museumbeleid in het derde kwartaal van 2009. Zij gaan uit van twee sporen. Enerzijds de versterking van de bestaande musea in Ede en anderzijds de verkenning van de mogelijkheden van een museale functie in Ede-Oost. ,,Door deze notitie aan te nemen zet de gemeenteraad de bestuurlijke piketpalen uit naar het gemeentelijk museumbeleid, ook als je de ontwikkeling van Ede-Oost ziet”, weet het tweetal.

GroenLinks/PE en D66 lanceren museumbeleid EDE - De fracties van D66 en GroenLinks/PE hebben een initiatiefraadsvoorstel gemaakt voor een kaderstellende en richtinggevende notitie ‘Handreiking museumbeleid gemeente Ede’. Daarmee zijn de twee partijen de PvdA, die bezig is met een notitie over ‘de kunstfabriek’, voor. ,,Naamgeving is niet belangrijk,” meent Marcèl van Dalen (D66). ,,Het gaat om de inhoud”, vult Eric Leltz (GroenLinks/PE) aan.

door Jan de Boer

Volgens Van Dalen en Leltz is de kadernotitie van de gemeente Ede heel erg breed. Daarin worden het Kijk- en Luistermuseum in Bennekom, het Tegelmuseum in Otterlo, het Historisch Museum in Ede en het Museum Oud Lunteren gesteund. ,,Men wil in Ede-Oost een exposeum, een ruimte voor musea zoals eerst gedacht in het Bospoortgebied, maken. En een ruimte voor iets nieuws. Dan stellen wij ons voor kunstenaars, die daar iets willen doen”, aldus Leltz.

Door na te gaan wat er leeft wil het Edese gemeentebestuur een museumbeleid maken. ,,Wij vinden dat het te lang duurt. Je kunt best met een missie, met een visie komen, maar die kun je toch best formuleren”, meent Marcèl van Dalen. Omdat het museumbeleid in hun ogen vrij vaag is, zetten Van Dalen en Leltz het allemaal wat scherper neer in de notitie. ,,Om de discussie voor te zijn, hebben wij nu kaders neergezet. Andere partijen kunnen misschien zeggen, dat onze notitie te vroeg is. Dan zeg ik je kunt beter praten over iets dat er ligt dan over iets wat er niet ligt”, stelt Eric Leltz.

Om het museumbeleid van de gemeente Ede in de toekomst blijvend vorm te kunnen geven moet de gesubsidieerde musea in Ede volgens Leltz en Van Dalen drie kerntaken of te wel een collectietaak, een publiekstaak en een bedrijfstaak vervullen. En als meetbaar actiepunt moetende gesubsidieerde musea in Ede, zo mogelijk, voldoen aan de landelijke basiseisen voor een museum.

Voor de komst van een exposeum in Ede-Oost vinden GroenLinks/PE en D66 dat er een van meet af aan goede, degelijke financiële onderbouwing moet zijn. ,,Ook een deugdelijk bedrijfsplan en een actieve rol van de gemeenteraad. Een haalbaarheidsonderzoek dient voorzien te zijn van een gedegen financiële paragraaf. En het begrip cultureel erfgoed dient uitgangspunt te zijn bij het exposeum. Daardoor wordt de verbinding naar het heden gelegd. De medehuisvesting van het Historisch Museum in het exposeum kan zonder verhoging van de huisvestingslasten voor dit museum mogelijk zijn”, denkt het tweetal.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie