Politie geeft hoge prioriteit aan woninginbraken

25 februari 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - De politie Gelderland-Midden geeft een hoge prioriteit aan woninginbraken in de hele regio. Aanleiding hiervoor is dat in veel delen van de politieregio het aantal woninginbraken flink is toegenomen.

Het aantal woninginbraken in de regio Gelderland-Midden is van 2424 inbraken in 2007 gestegen naar 2542 in 2008. De grootste stijging is te constateren in de laatste drie maanden van 2008. In oktober werden er 212 inbraken gepleegd, in november 298 en in december 432. In het jaar daarvoor zagen de cijfers er als volgt uit: oktober 191, november 178 en in december 265.

West-Veluwe Vallei

Vanaf september 2008 is het aantal woninginbraken in het district West-Veluwe Vallei fors gestegen. In september werden er 94 woninginbraken gepleegd (in 2007 waren dit er 56) en in december waren dit er 199 (137 in 2007). De meeste inbraken werden gepleegd in de unit midden van de West-Veluwe Vallei (Ede en omstreken). In de unit Renkum-Wageningen is er geen sterke toename te constateren.

Doelwit

Wat opvalt, is dat daders niet alleen ’s avonds en ’s nachts toeslaan, maar ook regelmatig overdag. De dag-, avond- en nachtinbraken zijn min of meer gelijk. Voornamelijk hoekwoningen, vrijstaande woningen en tussenwoningen zijn doelwit van inbrekers. Om zich de toegang tot de woningen te verschaffen, forceren de dader(s) ramen en deuren, maar er zijn ook gevallen bekend dat ruiten zijn ingegooid. De inbrekers hebben het vooral voorzien op computerapparatuur, televisies (die vaak zichtbaar zijn vanaf de straat) en sieraden.

De politie steekt daarom veel energie in het onderzoeken van deze inbraken. Er wordt zoveel mogelijk informatie verzameld. Deze informatie wordt naast elkaar gelegd en er wordt gekeken of er een verband is tussen deze zaken. Daarnaast is de politie sterk afhankelijk van informatie van burgers. Zij roept getuigen dan ook dringend op direct contact met de politie op te nemen als zij verdachte situaties zien. Let goed op uiterlijke kenmerken van verdachte personen en kentekens van auto’s en geef dit aan de politie door. Het is van belang dat burgers aangifte doen. De informatie uit deze aangiften kan mogelijk verder helpen met het opsporen van de dader(s).

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie