Werken Mucha in Kijk- en Luistermuseum

Nieuws

Alfons Maria Mucha (1860 - 1939) is een in Moravie, het huidige Tsjechië geboren kunstenaar. Zijn werken zijn onlosmakelijk verbonden met de Art Deco kunststroming, zeer populair aan het begin van de 20ste eeuw.

BENNEKOM - In samenwerking met het Regionálni Muzeum v Chrudimi uit Chrudim is het Bennekomse Kijk en Luistermuseum er in geslaagd een heel bijzondere expositie te presenteren. De geëxposeerde collectie originele affiches en kalenderontwerpen van Alfons Mucha zijn vervaardigd in de periode 1894 tot 1930. Het is voor het eerst, dat deze collectie Tsjechië verlaat en in het buitenland wordt geëxposeerd.

Keerpunt

Tot de meest bekende werken behoren de affiches voor de Parijse artieste Sarah Bernhardt, Nestlé, Vin des Inca’s en Monte Carlo. In 1887 vertrok Mucha uit zijn geboorteland naar Parijs, kunstenaarsstad bij uitstek. Een keerpunt in zijn carrière kwam in 1897, toen hij opdracht kreeg een affiche voor Sarah Bernhardt te maken.

Bloei

Mucha´s werk kwam tot grote bloei rond de vorige eeuwwisseling. In de VS werd hij begroet als één van de grootste decoratieve kunstenaars ter wereld. Zijn werk bestond voornamelijk uit affiches, maar hij maakte ook decors, meubelen, kostuums en juwelen.

De affiches werden in die tijd zelfs van de straat geroofd. De stijl kenmerkt zich door de sierlijke lijnen, frisse pastel kleuren en weelderige motieven. Mucha werkt achttien jaar aan de schilderijen die de belangrijkste gebeurtenissen uit de Slavische geschiedenis weergeven.

Speciale band

Met de stad Chrudim ontstond een speciale band. Mucha trouwde met de uit Chrudim afkomstige Marie Chytilová een nichtje van de directeur van het Museum voor Decoratieve Kunst in Praag.

Tot december 2008 waren de nu in Bennekom geëxposeerde affiches in het museum in Chrudim te zien en maakte deze verzameling deel uit van een brede expositie over de relatie tussen Alfons Mucha en Chrudim.

Dankzij de al enige jaren bestaande relatie tussen de beide musea en de medewerking van de Stichting Stedenband Ede-Chrudim zijn deze werken nu voor het eerst in Nederland te bewonderen.

Geopend

De expositie is samengesteld door Ing. Milena Burdychová, directeur van het museum van de Edese partnerstad Chrudim en duurt van 11 maart tot en met 18 april. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag 14.00 tot 17.00 uur.

advertentie