Peter van der Wijngaart verslaat koploper bij De Cirkel

Nieuws

EDE - Peter van der Wijngaart versloeg bij de interne competitie van schaakvereniging De Cirkel koploper Carel de Vries. Zijn koppositie (1106 punten) kwam niet in gevaar. Harold Boom (958), Jef van Swieten (815) en Van der Wijngaart (802,83) volgen op een straatlengte afstand.

De Vries trok met zijn leger onmiddellijk ten aanval. Een stuk werd voor twee pionnen geofferd. Van der Wijngaart moest zeer secuur verdedigen. De Vries met toren en twee pionnen streed tegen een loper en paard. Onduidelijk of en zo ja voor wie dit voordeel opleverde. De Vries kwam in tijdnood. Die tijdsdruk werd hem fataal. Peter van der Wijngaart strafte - met beiden nog ruim honderd seconden op de klok - een klein foutje hardhandig af. Het materiaal verlies dat volgde was de koploper teveel. ,,Een spannende partij waarin het alle kanten op kon", aldus Peter van der Wijngaart.

Dat kon eveneens gezegd worden van de partij tussen de tegen de toptien aanleunende spelers Anne Postma en Anton Spronk. In een 'Morra Gambiet' kwam een tactisch hoogwaardige partij op het bord. Spronk posteerde zijn pionnen dusdanig dat de aanvalslijnen van Postma werden geblokkeerd. Nadat enkele stukken werden afgeruild begon Anton Spronk aan een hindernisloop. Met een aantal paardspongen werd de witte koningsstelling aangevallen. Postma probeerde de zaak te pareren. Met het dekken van zijn pion op g2 'vergat' hij dat zijn Dame instond. Spronk, die nu de toptien (9e) instormt, was spekkoper.

In de subtop 'vochten' Tom Pronk en Jef van Swieten een prestige duel uit. Van Swieten kwam als winnaar uit de bus. Hij had de gehele partij het initiatief. In het middenspel werd een ruilbeurs gestart. Nadat een aantal stukken van het bord was verdwenen, beschikte Van Swieten in het eindspel over een pion meer. Pronk verdedigde zich taai, maar moest toezien dat zijn opponent de winstweg vond. Daar zag het bij de partij tussen Jan Pijkeren en Harold Boom lang niet naar uit. Met een remise uitslag in het verschiet werd de tijdnoodfase ingegaan. Met minder dan een minuut op de klok wist Boom de tijdnood specialist Pijkeren te foppen.

Dat lukte Martijn Bakker al vanuit de opening. Hij zette zijn partij tegen Sebo Nienhuis heel apart op. Deze leek verrast doordat het paard vanuit de opening de rand op zocht. Bakker verschafte zich fraaie open lijnen. Nienhuis slaagde er niet in zich aan de druk te ontworstelen. Hij moest een kwaliteit offeren. Het bleek slechts uitspel van executie. Bakker ging op pionnenjacht. De winst was een kwestie van tijd.

Wessel Vos versloeg in een merkwaardige partij zijn vriend Gijsbert Nagel. Dat lukte nieuwkomer Arnaud Muit niet. Hij moest ervaren dat club schaken een aparte bezigheid is. Ugo Di Pietro troefde Muit met secuur spel af. Tom Smit legde Eip Janssen het vuur aan de schenen. Na een boeiende opening kreeg Smit in het middenspel kansrijk aanvalsspel. Omdat dit niet werd doorgezet wist Janssen het initiatief over te nemen. De oprukkende e-pion begon aan een verwoestende opmars. Smit sloeg de 'vergiftigde' pion maar verloor daardoor zijn toren. De vlag werd gestreken. Dat had Thomas Slijper al veel eerder gedaan. Hij werd door Marijn Dekker (8e) overspeeld.

Overige uitslagen: Hoek - Van der Niet, Kingma - Aalbers, Bor - Teunissen, Van den Berk - Pasveer en De Feijter - Verduyn allen 1-0. Bootsman - Hartsuiker, Bomhof - Rood, Banga - Degenhart, Havinga - Zee en Mouthaan - Van Esch 0-1. Remise speelden: Heynis - Van de Weteringh, De Groot - Van der Vos, Blokpoel - Van Sprundel en Van Roekel - Numan.

De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Openhof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen dus op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen, telefoon ( 0318 ) 612138 of dinsdags in de speelzaal. De jeugdafdeling start reeds om 18.45 uur en inlichtingen kunnen worden verkregen bij Louis van der Vos, telefoon (0318) 630906 of dinsdags in de speelzaal.

Op de foto: Anton Spronk (rechts) verslaat Anne Postma na een spannende partij.

advertentie