,,Wonen in centrum is ideaal”

Nieuws

In het woongebied Elysium worden onder andere zes patio- en dertien seniorenwoningen. De seniorenwoning heeft een slaap- en badkamer op de begane grond. De woonkamers zijn patiogericht met veel lichtinval. Iedere woning heeft parkeergelegenheid met carport op eigen terrein. Verder worden vijf rijwoningen ontwikkeld met eigen parkeerplaats voor twee auto’s. Deze woningen zijn ideaal voor starters.

EDE - Michael en Henny Kattekamp wachten met smart op de start van de bouw van Elysium, dat aan de IJssel de Schepperlaan in Ede gerealiseerd gaat worden. Elysium wordt een bouwlocatie op loopafstand van het centrum van Ede met vijfentwintig woningen en parkeervoorzieningen. Het tweetal heeft altijd in Ede gewoond. ,,We willen verhuizen vanwege de grote tuin. Op den duur wordt dat een last. De tuin is zo groot. Straks is ie vol bloeiend spul. Dat is zoveel werk. Als je achter klaar bent, kun je voor weer beginnen.”

door Jan de Boer

Architect Martin van Nouweland heeft er voor gekozen het plan een zekere autonomie te geven en de vijfentwintig woningen als één herkenbaar geheel ontworpen. ,,Om de samenhang nog meer te versterken zijn de openbare ruimte en de woningen sterk op elkaar betrokken. Ook is door een patiotype te kiezen iedere woning afzonderlijk van voldoende privacy voorzien, “ aldus de architect. ,,Er is een woonomgeving gecreëerd waar gemeenschappelijk en individuele aspecten ongedwongen samenvloeien en een prettige rustige woonsfeer nabij het centrum van Ede ontstaat.”

Elysium (in de Griekse mythologie ‘paradijselijke omgeving’) is ontwikkeld door Van Swaay Projectontwikkeling uit Wageningen. Bouwbedrijf Zegers uit Ede gaat de woningen bouwen. En de verkoop is in handen van de makelaars Domicilie en Van de Bunt. De prijzen van de woningen liggen tussen 217.500 en 359.000 euro vrij op naam.,,Rond de zomer zal er met de woningbouw gestart worden,” zegt Nick de Boer van Domicilie.

Michael en Henny Kattekamp willen wel een huis hebben waar je op een terras buiten kunt zitten. ,,We hebben de grootste woning gekocht die er was. Wat we wilden hebben is ruim aan de binnenkant en niet zo veel aan de buitenkant. Maar toch dat je voldoende hebt om buiten te zitten. Dat hebben we door een terras van acht bij vier.”

Ook belangrijk is de keuze van de twee vijftigers was dat zij in de buurt van het centrum van Ede wilden blijven wonen. ,,Daar willen we niet weg. We willen in oud Ede blijven wonen. Waarom? Het wonen in het centrum is ideaal. Alles heb je dichtbij. Winkels, station, prima. Een nieuwbouwwijk is voor ons geen optie. Daar willen wij onder geen beding naar toe.”

Elysium is volgens het tweetal een mooi plan. ,,Ook de gevarieerde bouw. Het is niet allemaal hetzelfde.” Bij hun woning komt een klein tuintje. Dat vinden zij genoeg. ,,Je kunt er nog een boompje neerzetten.” De woning is een goed alternatief voor een appartement. ,,Daar willen wij liever niet in wonen. Voor ons is de woning ideaal. Minder tuin, we kunnen toch tuin maken wat we willen, we kunnen naar buiten lopen en we zitten op de grond. En niet vergeten in het centrum.”

advertentie