Emancipatie blijft actueel

11 maart 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - ,,Deze middag en avond staan in het teken van emancipatie en ontspanning”, begon dagvoorzitter Rukize Kesmer de bijeenkomst voor vrouwen. Elk jaar is 8 maart de Internationale Vrouwendag. Ook in Ede werd die gevierd.

Internationale Vrouwendag gevierd in Ede

De Vereniging van Afrikaanse Vrouwen in Nederland (VAVN), de Marokkaanse Vrouwen Commissie (MVC) en Promapa (onderdeel Welstede) organiseerden deze bijeenkomst. Zo’n 160 vrouwen vertegenwoordigden onder meer de Marokkaanse, Turkse, Armeense, Spaanse, Nederlandse, Somalische nationaliteit.

Emancipatie blijft actueel en niet alleen voor allochtone vrouwen, dat bleek uit de verhalen die vrouwen vertelden over hun weg van emancipatie. Een Nederlandse vrouw die door haar ouders nooit gestimuleerd is en pas op latere leeftijd met een studie begon.

Een Turkse verpleegkundige kwam twintig jaar geleden naar Nederland en dacht dat ze zo verder kon in haar beroep. ,,Maar als er in de familiekring niemand is die je stimuleert, beland je zelf ook in de fabriek. Na tien jaar was ik er depressief van. Mijn familie zag in dat het zo niet meer kon en toen kreeg ik de steun om de mbo-opleiding sociaal-pedagogisch werk te volgen. Ik kreeg een baan als assistent coördinator opvoedingsondersteuning en ontwikkelingsstimulering bij een welzijnsorganisatie. Nu ben ik na een hbo-studie sociaal-culturele vorming coördinator van dit project.”

Rukize Kesmer: ,,Vrouwen moeten geen vooroordelen naar elkaar hebben, maar elkaar juist steunen.” Het thema Ontspanning was onderverdeeld in: ontmoeting, ontspanning, ontwikkeling en inspiratie opdoen. Rukize: ,,Gebruik deze avond ook om elkaar aan te spreken, te ontmoeten, heb plezier, ga aan de workshops meedoen en bekijk de film Leyla and Mecnun Abroad (IDFA 2008). Deze avond is voor jullie!”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie