Ecoduct over snelweg A12

18 maart 2009 om 00:00 Nieuws

De initiatiefnemers zijn het ministerie van LNV, Rijkswaterstaat, Pro-Rail en de provincie Gelderland. De brug van vijftig meter lang en veertig meter breed verbindt over de A12 de gebieden van het Planken Wambuis en Reijers Camp en krijgt de naam Jac P. Thijsse. De Reijers Camp werd aangekocht door Natuurmomumenten en was voorheen landbouwgrond, waarbij het gaat om grondgebied van de gemeente Renkum. Over de N310 wordt met het ecoduct een schakel gemaakt tussen het Planken Wambuis en Park De Hoge Veluwe, ten noorden van het Kneukelbosch.

Ook wildwissel over N310 bij Oud Reemst EDE - Er komt een ecoduct over de snelweg A12, even ten oosten van parkeerplaats Het Ginkelse Zand. Bovendien wordt er een dergelijke natuurbrug, oftewel een wildwissel, gebouwd over de N310 (de Harderwijkerweg) even ten noorden van Oud Reemst, richting Otterlo.

door Freek Wolff

Natuurbrug

Een goed voorbeeld van een natuurbrug is het wildwissel Woeste Hoeve over A50. ,,Hiermee wordt de barrièrewerking opgeheven. De dieren worden hier via rasters en beplanting hier naar toe geleid, zodat het wild eroverheen kan. Zo voorkom je natuurlijk aanrijdingen en bevorder je de verkeersveiligheid’’, licht wethouder Wilke Dekker toe.

Hij zegt dat het project ‘Eindeloze Veluwe’ erop gericht is het doel heeft de barrières op te heffen en de versnippering van de infrastructuur tegen te gaan. ,,Bovendien hebben veel diersoorten, zoals reeën en herten veel ruimte nodig. Anders krijgt je inteelt. Op deze manier zorg je voor vers bloed en vergroting van het leefgebied dat aaneengesloten is’’, aldus de wethouder. Buiten de eigen Edese grenzen zal op grondgebied van de gemeente Renkum daarom ook nog een ecoduct verrijzen over de A50 bij Wolfheze, om een nog groter gebied voor groot wild te creëren.

Biodiversiteit

Dekker noemt de grote financiële bijdrage van het provinciale bestuur zeer positief. ,,Het gaat om heel veel geld.’’ De gemeente Ede hoeft niets aan de kosten bij te dragen, maar speelt wel een ondersteunende rol als het gaat om de planologie.

Een ecoduct is een als natuur ingericht viaduct. Het zorgt ervoor dat natuurgebieden aan weerszijden van de weg met elkaar worden verbonden. De Veluwe is het grootste aaneengesloten natuurgebied van ons land. Door de uitgestrektheid en de variatie aan ecosystemen is de Veluwe erg rijk aan diersoorten en belangrijk voor de biodiversiteit in Nederland en Europa.

Op basis van het beleidsplan ‘Veluwe 2010’ werken de rijksoverheid en de provincie Gelderland samen om op de Veluwe zeven van deze ecoducten aan te leggen. Twee daarvan zullen dus op het grondgebied van de gemeente Ede komen te liggen.

Procedure

Voor beide ecoducten worden afzonderlijke procedures gevoerd. De herziening van het bestemmingsplan voor het wildwissel Jac P. Thijsse doorloopt als eerste de procedure, waarna gemikt wordt op de aanleg tussen 2009 en 2010.

De tervisielegging is vanaf 26 maart.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie