Op zoek naar maatwerk Centra voor Jeugd en Gezin

18 maart 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Onder grote belangstelling van meer dan 90 personen, onder wie professionals en politici, vond maandag een masterclass plaats met als onderwerp de Centra voor Jeugd en Gezin. In 2011 moet elke gemeente haar eigen Centra voor Jeugd en gezin hebben.

Naast de wettelijke basistaken en functies is er ook lokaal maatwerk mogelijk. Tijdens de bijeenkomst werden er veel vragen en zorgen geuit, naast de bedreigingen en risico’s van deze nieuwe centra werden ook kansen genoemd. Deze kansen en bedreigingen werden door Mirjam Sterk, CDA Tweede Kamerlid goed op een rijtje gezet.

Een centrum voor jeugd en gezin moet laagdrempelig zijn. De centra moeten vooral geen nieuw bureau jeugdzorg zijn. Wie gaat in welke situatie over het kind? Als voorbeeld werd een kind genoemd dat in Woerden woont, naar school gaat in Utrecht en een winkeldiefstal elders pleegt. Welk centrum neemt dan haar verantwoordelijkheid? Belangrijk is het dat de centra diversiteit aan doelgroepen bereikt, bijvoorbeeld pubers en allochtonen. Via internet of andere communicatiekanalen kan gewerkt worden. Hoe zorg je er voor dat er samen met maatschappelijke organisatie samen gedacht gaat worden binnen de centra?.

Jeugdigen

Dus ook kerken kunnen erbij betrokken worden. Naast Mirjam sterk sprak dr. Joke van Harten, lid van de Raad van Toezicht van bureau jeugdzorg Limburg. Van Harten benadrukte dat het signaleren en aanpakken van problemen van jeugdigen eerder moet, beter en sneller. Maar meervoudige problematiek vereist een integrale aanpak: een kind en een plan. Er zijn veel adressen waar ouders en jeugdigen met vragen naar toe kunnen gaan. Duidelijkheid staat voorop, ook wat betreft de verantwoordelijk. Zij gaf daarvoor aan de raad een aantal beoordelingscriteria mee. Duidelijke afspraken en normen voor de instellingen die in de centra werken zijn nodig, daar kun je als raad op sturen.

De heer Esmeijer, als gedeputeerde verantwoordelijk in de provincie voor jeugd, zei dat hij er niet aan moest denken dat er in de zelfde straat een bureau jeugdzorg en Centra voor Jeugd en gezin en ook nog eens een Veiligheidshuis zou moeten staan. Zowel hij als Joke van Harten waren van mening dat het van het begin af duidelijk moet zijn welke zorgvraag waar thuis hoort. Gespecialiseerde hulp moet je in bepaalde gevallen en in bepaalde situaties meteen bij jeugdzorg neerleggen en niet bij de Centra voor Jeugd en Gezin. Daar zijn ze niet voor. Een Centrum moet vooral een gezellig inloop centrum zijn met een signaal functie.

CDA

Het CDA zegt van de masterclass te hebben geleerd. ,,Voor ons ligt de nadruk van een Centrum voor Jeugd en Gezin vooral ook op signaleren.Voor vragen over bijvoorbeeld voeding. Dat is ook gemakkelijk op internet te vinden. Signaleren is het belangrijkste en met name hoe informeren we bijvoorbeeld alle doelgroepen. Jeugd kunnen we informeren via internet en andere communicatiekanalen. En digitaal loket behoort ook tot de mogelijkheden'', aldus Geeske Telgen.

,,Pas op dat je het geld niet gaat steken in 'stenen stapelen' en nieuwe gebouwen gaat oprichten. Daarom is het belangrijk hoe je de eerste lijnsvoorzieningen zoals kraam zorg en verloskunde, peuterspeelzaalwerk en huisartsen erbij betrekt. Diversiteit, passend bij de dorpen en wijken. Maak vooral gebruik van die bestaande infrastructuur van eerste lijnsdiensten. Betrekken van maatschappelijke organisaties zoals kerken is heel belangrijk.''

Hoe kunnen we de kwaliteit van de samenwerkende organisatie in de centra beoordelen? Telgen: ,,Daarom vinden we het belangrijk dat er met de participerende organisaties in een centrum afspraken worden gemaakt met duidelijke normen zodat in elk geval snel een beslissing over een kind genomen kan worden. Juist als er verschillende organisaties bij betrokken zijn. De gemeenteraad moet ook achteraf kunnen beoordelen of er adequaat en snel is opgetreden. Uitgangspunt is een plan een gezin. Dat betekent dat de gemeente een rol heeft om het goed te organiseren dat er samengewerkt wordt en dat dat eventueel afgedwongen moet worden. Het is wenselijk dat er daarom een wethouder voor Jeugd en Gezin komt in Ede.''

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie