Sportevenement met grote namen voor Duchenne

Nieuws

EDE - Kinderen aan het sporten krijgen en gelijkertijd geld inzamelen en aandacht generen voor de spierziekte Duchenne. Dat is de bedoeling van de nieuwe stichting Ede voor Duchenne via een project dat zich gaat richten op basisscholen en sportverenigingen. Woensdag 17 juni wordt het project met een groot evenement op de Markt afgesloten.

door Henriet Vink

De 'grote man' achter Ede voor Duchenne is Gert Weijman, die afgelopen september al meedeed aan Duchenne Heroes. Een mountainbiketocht van zevenhonderd kilometer, over onverharde wegen, door vier landen met als doel geld inzamelen voor onderzoek naar de ziekte Duchenne. De tocht en alles erom heen maakte diepe indruk op de Edenaar, die bij terugkomst meteen wist dat hij meer wilde doen in de strijd tegen Duchenne. Het evenement dat nu op poten gezet wordt is voortgekomen uit een hersenspinsel, grinnikt Gert Weijman. ,,Carlo van Body Perfection vertelde eens dat graag een groot evenement te willen organiseren op de Markt en toen ik op de fiets zat tijdens Duchenne Heroes zat ik een beetje te brainstormen. Zo is dit ontstaan, we wilden het meteen groots aanpakken."

De bedoeling is de komende tijd sportverenigingen en basisscholen in de gemeente Ede aan te schrijven met de vraag of zij een sportevenement willen organiseren met als doel geld op te halen voor Duchenne Parent Project. Bij de organisatie van dat evenement is er ondersteuning vanuit Ede voor Duchenne. De school en vereniging die het meeste geld ophalen, worden in september opgehaald door een touringcar om een bezoek te brengen aan de finishdag van Duchenne Heroes in Nijmegen. Want ook in 2009 neemt Weijman met zijn teamgenoten van Labicicletta deel aan de mountainbiketocht. Zijn teamgenoten overigens vervullen ook allemaal een rol binnen de stichting Ede voor Duchenne.

Sportvedette

Daarnaast worden alle betrokken verenigingen woensdag 17 juni uitgenodigd om op de Markt in Ede te komen staan. Daar krijgen zij van de organisatie een tent aangeboden waarin zij de vereniging kunnen presenteren en krijgen zij bezoek van een nationale sportvedette. Voormalig Europees kampioen karate Timothy Petersen heeft zijn medewerking bijvoorbeeld al toegezegd en er zijn volop gesprekken gaande met Olympische kampioene Marianne Vos. Ook is Weijman bezig Jack van Gelder te strikken als presentator. Scholen die meegedaan hebben, kunnen op deze dag hun cheque uitreiken aan stichting Ede voor Duchenne, die het geld weer doneert aan het Duchenne Parent Project.

Op het podium op de Markt worden diverse demonstraties gehouden op sportgebied, waar het publiek bij betrokken zal worden. Naast de topsporters laat dan ook Body Perfection zich met verschillende disciplines zien. Daarmee is ook meteen de eerste partner van de stichting genoemd, maar ook DeliXL, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Permar, Sportservice Ede, de gemeente Ede en 2-Wielercentrum Ede ondersteunen Ede voor Duchenne. ,,Uiteindelijk hebben we maar twee doelen: kinderen aan het sporten krijgen en geld inzamelen voor Duchenne", knikt Weijman.

Finish Duchenne Heroes

En ook een klein beetje Ede op de kaart zetten als sportstad. Want het grootschalige evenement, dat zich 's middags richt op de jeugd en 's avonds op volwassenen, keert ook in 2010 en 2011 terug in Ede. ,,Dat is nu al geregeld, plus dat de gemeente Ede en de organisatie van Duchenne Heroes om die reden beide al de intentie hebben uitgesproken de finish van de tocht in 2011 in Ede te laten plaatsvinden", klinkt Weijman trots. ,,Ik denk dat we hier op deze manier een uniek pakket neerzetten. Verenigingen die zich kunnen presenteren, kinderen die sporten en aandacht voor Duchenne. Dat is toch mooi?!"

Foto: Gert Weijman (links) overhandigt aan Carlo van Body Perfection een plaquette waarop te lezen is dat Body Perfection als eerste partner Ede voor Duchenne steunt.

advertentie