Gehandicaptenraad: ,,Geen rentebetaling voor minima die lenen''

25 maart 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Edenaren met een laag inkomen of een uitkering moeten ook een lening kunnen krijgen. De Stichting Gehandicaptenraad Ede (GRE) vindt dat de gemeente Ede deze minima beter moet informeren over de leenbijstand van de afdeling Werk Zorg en Inkomen, waarbij betrokkenen geen rente hoeven te betalen. ,,Wij zullen dit niet gaan stimuleren, want hier is de Kredietbank in Arnhem voor'', reageert Hans Vulto van de gemeente.

,,Mensen met een laag inkomen of een uitkering die een lening willen hebben, krijgen een dergelijke lening meestal niet bij een commerciële bank. Een inwoner van Ede kan dan een beroep doen op de Stadsbank te Arnhem voor een zogenoemd tweedekanskrediet. De Gemeentelijke Kredietbank Ede is in de jaren negentig opgeheven en toen zijn deze werkzaamheden voor inwoners van Ede overgedragen aan de Stadsbank te Arnhem'', legt Nel Buijs van de GRE uit.

,,Voor deze leningen moeten betrokkenen veertien procent rente betalen. Een deel van dat percentage is bestemd voor het risico dat de Stadsbank loopt bij eventueel niet te innen aflossing. De gemeente Ede kent ook de zogenoemde leenbijstand: dat is een lening, waarvoor betrokkene helemaal geen rente betaalt. Dan gaat het meestal om mensen die een uitkering hebben op basis van de Algemene Bijstandswet en dus cliënt bij de gemeente zijn.''

Buijs vindt dat de gemeente te weinig 'doet' met de leenbijstand, ondanks het feit dat het meermalen werd aangekaart. ,,Aan een schrijnende situatie komt dus voorlopig geen einde. Slachtoffers zijn personen die vaak noodgedwongen voor een grote uitgave gebruik moeten maken van deze voorzieningen, onder wie uitgenodigde vluchtelingen die veelal alleen met handbagage in Ede arriveren. Zij moeten ook een extra rente betalen om het risico van het niet terug betalen te bekostigen.''

Vulto laat weten dat de gemeente personen met een bijstandsuitkering behandelt volgens het landelijke beleid. ,,We verwijzen naar de 'voorliggende voorziening' en dat is de Kredietbank in Arnhem. Dat moet zo. Die leent deze mensen kleine bedragen tegen het laagste tarief aan rente. Dat zijn er nu tachtig. Notoire wanbetalers krijgen een tweedekanskrediet, waar dan een hogere rente op zit. Na een derde of vierde kans krijgen ze geen lening meer. Wanneer die mensen tòch bijvoorbeeld een bed nodig hebben, krijgen ze een aller-allerlaatste kans bij de gemeente. Maar die soort van 'last resort' is slechts voor een hele kleine groep'', verklaart de woordvoerder van de gemeente.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie