Vilente opent nieuwbouw St. Barbara

30 maart 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - De zorgorganisatie en Woonzorg Nederland opent het gebouw St. Barbara op dinsdag 31 maart om 13.00 uur. Er volgt een speciaal programma over zorg in groepswonen voor ouderen met dementie, met medewerking van dr. Anneke van der Plaats, Sylvia de Koning, Wilma Lanke en Jos Cuyten van Breincollectief.

De hele dag staat in het teken van de opening. Tijdens het ochtendprogramma zullen de oud-regiodirecteur van Vilente, Martin Haverkort en Guus Verduijn van Woonzorg Nederland spreken. Zij gaan samen met enkele bewoners de openingshandeling verrichten. ’s Middags wordt met medewerking van Breincollectief een informatief programma geboden voor professionals in de zorg over groepswonen voor ouderen met dementie.

Het groepswonen vormt onder de titel 'De wondere wereld van dementie' het thema van het middagprogramma van de officiële opening. Dr. Anneke van der Plaats zal iets vertellen over de laatste hersenkundige inzichten bij ouderen met dementie en haar collega’s van Breincollectief, Sylvia de Koning, Wilma Lanke en Jos Cuyten zullen workshops geven over de inrichting van een groepswoning en hoe om te gaan met mensen met dementie. Dit middagprogramma is vooral gericht op de professionals in de zorg voor ouderen met dementie.

Hart

St. Barbara is het eerste nieuwgebouwde centrum van Vilente in Ede, waar wonen wordt gecombineerd met zorg en ondersteuning dichtbij. Het is het hart van de woonzorgzone in dit deel van Ede. In het centrum wordt 24-uurs zorg geboden en vanuit het centrum worden zorg en diensten georganiseerd voor de wijk eromheen. In de woonzorgzone zijn zo welzijnsactiviteiten, zorg en dienstverlening dichtbij voor iedereen die dat nodig heeft.

In Vilente St. Barbara is een Grand Café - restaurant waar wijkbewoners terecht kunnen voor een kopje koffie of een maaltijd. Allerlei activiteiten zijn, behalve voor de bewoners van het centrum zelf, ook toegankelijk voor anderen. Zo zijn er dagactiviteiten, heeft Cultura er een bibliotheek en is er een internetcafé, een kapper en een winkeltje te vinden. In het van oudsher katholieke huis is weer een kapel ingericht en ingewijd. In de kapel wordt iedere zaterdag een viering gehouden.

De huurders van de appartementen in en rond het centrum, met een indicatie voor de Thuiszorg (AWBZ), krijgen deze zorg van het verzorgend team dat werkt vanuit St. Barbara.

Vilente St. Barbara is het eerste zorgcentrum met groepswoningen voor ouderen met dementie in Ede. Een groepswoning biedt plaats aan acht bewoners. In deze woning leeft men samen zoals in een gezin. Een plek voor ontmoeting, gezelligheid en geborgenheid. Iedere bewoner heeft een eigen zit/slaapkamer.

Vorig jaar is Vilente St. Barbara in gebruik genomen. Veel oud-bewoners van het eerdere, gesloopte St. Barbara zijn teruggekomen op het Minister Aalbersepark. Ook een aantal bewoners van De Klinkenberg verhuisde naar de nieuwe appartementen voor Wonen met zorg of een groepswoning. In september kwamen de bewoners van de vier groepswoningen naar St. Barbara. Stap voor stap werden de woningen in gebruik genomen. De huurappartementen in het centrum, 20 in totaal, werden vanaf juli verhuurd.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie