Kogel kan in de Cavaljéschool

8 april 2009 om 00:00 Nieuws

De kogel kan door het gebouw van de Cavaljéschool. Alleen wanneer dat kan gebeuren, is op dit moment nog de grote vraag. ,,De vertraging lag wel aan een aantal raadsleden”, merkte Koos van Boven fijntjes op. De raadsleden waren in eerste instantie niet bepaald enthousiast over de nieuwe ontwikkelingen. Daar moest eerst de nodige tijd over gesproken worden. Dat traject is inmiddels gepasseerd.

Groen licht voor nieuwe ontwikkelingen EDE - Het kan verkeren zei Bredero al eens. Deze woorden zijn naar het lijkt van toepassing op de ontwikkelingen bij de Cavaljéschool op de hoek van de Veenderweg en de Telefoonweg in Ede. Eerst was er een vertraging, omdat een deel van de gemeenteraadsleden niet overtuigd was van de sloop van de markante Edese school. Nu zij overtuigd zijn, werkt de kredietcrisis niet bepaald mee.

door Jan de Boer

Op de plek waar de Cavaljéschool nu staat, komt een ‘nieuwe’ school terug. Daarnaast komen er een zestigtal appartementen en zeshonderd vierkante meter aan kantoorgebouwen. De commissie Ruimtelijke Ordening gaf dinsdagavond het groene licht. Het moment is nu aangebroken om het bestemmingsplan in procedure te brengen. ,,Daarmee gaan we met volle energie aan de gang”, zei wethouder Simon van der Pol.

Wat de raadsleden danig bezig houdt, is wanneer met de start van de bouw begonnen kan worden. Voor het schoolbestuur zal het sowieso een klus worden om de leerlingen tijdelijk in een ander gebouw onder te brengen. Maar het beginpunt lijkt het grootste probleem op dit ogenblik. De huidige situatie op de woningmarkt werkt niet bepaald mee. Kelderman Bouwbedrijf, dat het complex in opdracht van de CNS zal bouwen, begint natuurlijk niet als men geen zicht heeft op de verkoop van de appartementen en de kantoorgebouwen.

Bert Komdeur (CDA) haalde de woorden van een neefje aan, die in groep vier zit van de Cavaljéschool. ,,Zal ik het nog meemaken, dat ik op de nieuwe Cavaljéschool zal zitten”, had het ventje aan Komdeur gevraagd. ,,We moeten snel beginnen”, vond iedereen in feite. Wethouder Van der Pol wilde daarover in dit stadium geen uitspraak doen. Maar snel beginnen leek de wethouder niet reëel. ,,Ik hoop niet dat het neefje van Komdeur al op het voortgezet onderwijs zit als de nieuwe school klaar is.” Dominicus (GroenLinks/PE) zag het anders. ,,Misschien moet het neefje van Komdeur wel een paar keer blijven zitten.”

Veel raadsleden blijven het nog altijd jammer vinden, dat een stukje oud Ede in de vorm van de Cavaljéschool verloren gaat. Ook zij moesten inzien dat het niet anders kan. Het draagvlak voor de plannen is groot. Waarderende woorden waren er over het plan van HVDN Architecten. De openheid die er blijft, spreekt aan. Ook dat in het nieuwe plan de historie terugkomt en dat de linden bij de school worden behouden.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie