Percentage externe krachten gemeente moet minder

8 april 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - De commissie Ruimtelijke Ordening (RO) was in grote meerderheid verguld met de memo van de ruimtelijke projecten 2009. VVD’er Dick de Groot maakte een kritische kanttekening over het binnenhalen van externe krachten. ,,Een percentage van vijfentwintig procent vind ik wel erg hoog. Dat moet minder worden.” Z´n college raadslid Piet Plug (ChristenUnie) leek als door een wesp gestoken. ,,Of je schrapt een aantal plannen, of je zegt tegen het college je moet meer mensen aannemen. Je hebt natuurlijk wel een ambitie”, zo vond Plug.

Als onderdeel van het bedrijfsplan 2009 van de sector ROB heeft het Edese gemeentebestuur een capaciteitsplanning 2009 voor projecten (CAPAP) vastgesteld, waarin alle projecten zijn opgenomen. De grote gebiedsontwikkelingen daarin zijn Ede Oost, Kernhem, Veldhuizen A, het Voorzieningencluster en Bedrijventerrein A12. De lijst van projecten is veel langer. Op het gemeentehuis wordt al langere tijd projectmatig gewerkt. In de kern houdt projectmatig werken in dat binnen een vooraf geplande tijd, met een vastgesteld budget aan middelen inclusief menskracht een van te voren zo helder mogelijk geformuleerd (ruimtelijk) doel wordt gerealiseerd.

De praktijk is echter weerbarstig. Binnen een project moeten vaak meerdere gemeentelijke doelen worden gerealiseerd. Daarbij hecht Ede aan ruimtelijke, stedenbouwkundige en architectonische kwaliteit van de projecten. Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker thema en een hoog percentage sociale woningbouw in combinatie met een gezonde grondexploitatie zijn vaak randvoorwaardelijk.

Daarbovenop wil en moet de gemeente steeds vaker samenwerken en rekening houden met andere partijen die hun eigen doelen hebben. ,,Belangengroepen, grondeigenaren, andere overheden en nog veel meer partijen beïnvloeden op allerlei momenten het planproces. Wetgeving voor natuur en milieu wordt steeds strenger en ook Europese regelgeving maakt veel projecten een complexe opgave.”

Het gemeentebestuur constateert dat er ongeveer 18.000 uur meer aan mankracht nodig is dan de gemeente Ede in de eigen formatie beschikbaar heeft. In deze ontbrekende capaciteit wordt voorzien door inhuur ten laste van de projectbudgetten, zo staat in de memo. ,,Inhuur wordt zorgvuldig afgewogen en de besluitvorming erover moet op het goede moment plaatsvinden. Dat is een belangrijke randvoorwaarde voor de voortgang van een project. In het planontwikkelingsproces zit veel dynamiek en externe factoren zijn vaak van invloed op het moment waarop de vraag naar capaciteit daadwerkelijk ontstaat.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie