SGP pleit voor behoud musea buitendorpen

15 april 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - De gemeenteraadsfractie van de Edese SGP pleit voor het behoud van ‘de pareltjes van de buitendorpen’. De politieke partij vindt dat de leefbaarheid van de buitendorpen gediend is met musea. ,,Met name vragen wij aandacht voor de bestaande musea in de buitendorpen en de synergie, die deze teweegbrengen.”

De gemeente Ede formuleert in het derde kwartaal van dit jaar het museumbeleid definitief. Langs twee sporen wordt het museumbeleid verder ontwikkeld. Er wordt gewerkt aan het versterken van bestaande musea en aan de culturele ontwikkeling van Ede-Oost.

Ede telt veertien musea. Hiervan zijn er elf gesitueerd in de buitendorpen en drie in Ede zelf.

De buitendorpen herbergen volgens de SGP een rijke schakering aan musea, die gekoesterd moeten worden. ,,Deze pareltjes moeten behouden blijven voor de buitendorpen. Al was het alleen maar om de leefbaarheid van de buitendorpen er mee te dienen.”

Als het aan de SGP-fractie ligt, wordt eerst ingezet om het Tegelmuseum voor Otterlo te behouden. ,,Wellicht kan een samenwerking met het Kröller Müller Museum aangegaan worden.” De SGP-fractie vindt verder dat een museum als Museum Oud Lunteren ondersteuning verdient. ,,Het museum wil immers de eigen historie van Lunteren bewaren en exposeren. Dit museum loopt tegen een flink dilemma aan. Door te weinig subsidie worden nieuwe ontwikkelingen belemmerd.”

Volgens de SGP moet niet uit het oog verloren worden, dat ieder museum zorgt voor een bepaalde synergie. ,,Naast leefbaarheid moet je daarbij vooral denken aan vrijwilligerswerk. Deze twee zaken - belangrijk voor de lokale bevolking - dienen bij de afweging van het beleid als cruciale factor meegenomen te worden.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie