Martijn Bakker houdt Carel de Vries van dubbel af bij De Cirkel

15 april 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Bij schaakvereniging De Cirkel stond afgelopen dinsdagavond de 23e speelronde op het programma. Daarnaast werd de halve bekerfinale afgewerkt. Alle ingrediënten voor een mooie schaakavond. En dat werd het ook. De halve bekerfinale, over twee partijen met eventueel een barrage, kende een droombezetting. Het gemak waarmee Martijn Bakker de favoriet voor de dubbel (beker/kampioenschap) Carel de Vries uitschakelde was zeker niet verwacht. Bakker ontmoet in de finale Tom Pronk, die Peter van der Wijngaart versloeg.

Dat beide partijen in de reguliere speeltijd zouden aflopen, was eveneens niet de verwachting. Toch kwam er het nodige spektakel op de borden. In de eerste onderlinge confrontatie offerde De Vries een pion. Hij kreeg daardoor een mooie stelling. Bakker, die de afgelopen weken zich voorbereidde op deze match, gaf de pion terug. Hij kreeg mooie open lijnen op de koningsvleugel. De Vries moest verdedigen en uiteindelijk capituleren. In de tweede partij leek De Vries nog aangeslagen van de eerdere nederlaag. Bakker won een pion, veroverde het initiatief en verzilverde de winst.

Bakker was zeer verguld met de 2-0 overwinning. ,,Een droom komt uit. Ik was er in de competitiewedstrijd tegen Carel (De Vries, red) al dicht bij. Het blijft overigens een goede en sportieve speler", aldus Bakker.

In de andere halve finale stond Peter van der Wijngaart twee keer beter tegen Tom Pronk. Maar bleef ook twee keer met lege handen achter. En dat deed pijn. In de eerste partij wikkelde Van der Wijngaart het eindspel incorrect af. Daardoor kon Tom Pronk het pionneneindspel in zijn voordeel beslissen. In de revanche partij leek Pronk voordelig te staan. Een kleine onnauwkeurigheid was voor Peter van der Wijngaart voldoende het initiatief over te nemen. Omdat zijn stelling 'fijner' oogde leek een gelijkspel de uitkomst te worden. Niets was minder waar. Ook Van der Wijngaart raakte de draad kwijt waarna Pronk geen mededogen meer kende.

Er werd ook voor de interne competitie gespeeld. Daarin verzuimde Jef van Swieten op De Vries in te lopen. Deze blijft riant aan de leiding, gevolgd door Van Swieten, Harold Boom en Marijn Dekker. Bekerrevelatie Martijn Bakker bezet de zevende plaats.

Tijdnood

Misschien niet verrassend, maar wel was de wijze waarop Rob Heynis de winst tegen Harold Boom boekte. In een aanvankelijk opgaande strijd kwam Harold Boom traditioneel in grote tijdnood. Meestal weet Boom in die fase vliegensvlug de juiste zetten te vinden. Heynis, dit seizoen sterk spelend, bleef rustig de stelling beoordelen. Hij drukte Boom steeds verder in het defensief. Heynis bood Boom een 'vergiftigde' pion aan die terecht niet werd geaccepteerd. Dit betekende wel dat Heynis met Dame/Toren een niet te stuiten aanval kon inzetten. Hoewel Rob op basis van de gehele partij van een gelukkige overwinning sprak, wilde Boom daar niets van weten. ,,Je hebt het goed en secuur uitgespeeld. Complimenten', vond Boom.

Complimenten ook voor Anne Postma. De zeker niet zwakke Thomas Slijper werd in een Siciliaan verslagen. Postma kwam actiever uit de opening. Zijn koningsaanval was verwoestend. Slijper kwam na een fikse stukkenruil passief te staan. Nadat ook de Dame in het schootsveld van de vijandelijke Koning kwam, staakte Thomas de ongelijke strijd.

Jef van Swieten en Hans van de Weteringh vochten een Grünfeld-Indisch opgezette opening uit. Van Swieten met de voor hem kenmerkende provocatieve zetten, dwong Van de Weteringh tot alertheid. In een partij waarin nergens het evenwicht werd verbroken, was remise het logische resultaat.

Dat werd ook de uitslag tussen de jongelingen Jan Pijkeren en Marijn Dekker. In het geweigerd Damegambiet ontspon zich een leuke partij. Marijn Dekker veroverde een stuk ten koste van twee pionnen. Dat bracht Pijkeren op de rand van pion promotie. Dekker slaagde erin dat te verhinderen, waarna Pijkeren zijn vrije randpion niet kon verzilveren.

Dat einde heeft Teun van Roekel niet meer gezien. Hij speelde voor St Nicolaas tegen Jan Banga. ,,Ik speelde de opening niet zoals gewoonlijk. Dat pakte slecht uit", wist Van Roekel. Voordat Banga een Dame of een Toren wist te veroveren gaf Van Roekel zich terecht over. Daar wachtte Arnaud Muit wat langer mee. Maar het eindresultaat was tegen Jan Blokpoel hetzelfde. In een eindspel waarin geen muziek meer zat, had Blokpoel de winstweg voor het uitzoeken.

Overige uitslagen: Aalbers - Eshuis, Ziegler - Vos, Van de Brink - Bootsman en Bakkenes - Nagel allen 1-0. Bomhof - Bor, Verduyn - Degenhart, De Feijter - Van den Berk, Teunissen - Van der Vos, Nienhuis - Kingma en Van Esch - Di Pietro allen 0-1. Remise speelden: Zee - Spronk, Janssen - Hartsuiker, Mouthaan - Numan en Smit - Havinga.

Foto: Martijn Bakker (voorgrond) verrast Carel de Vries

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie